Můj čas na kafíčko

Pozor na některé zdravé potraviny!

I moderní alternativy kravského mléka mohou některým lidem způsobit nepříjemné zdravotní problémy. Rostlinná mléka pijí také lidé s alergií na laktózu.  

Rostlinné mléko

Mandlové mléko má nízký obsah nasycených mastných tuků a cholesterolu, i proto se používá jako velmi častá alternativa klasického kravského mléka. Bohužel někteří výrobci přidávají do mandlového mléka zahušťovadlo vyrobené z mořských řas, které občas vyvolává zažívací problémy, a to včetně zánětlivého onemocnění střev. Proto by měli lidé důkladně číst etikety, anebo si velmi snadným způsobem vyrobili rostlinné mléko doma.

Zelený čaj

Zelený čaj je velmi oblíbený pro své blahodárné účinky na lidské zdraví i organismus. Mimo jiné bývá spojovaný se snižováním krevního tlaku, jako prevence proti různým formám rakoviny, nebo jako podpora pro správné fungování metabolismu. Je třeba si ale uvědomiti, že obsahuje kofein, který může být příčinou bolestí žaludku. Pokud zjistíte, že vám kofein nedělá dobře, ale zeleného čaje se přesto nechcete vzdát, přejděte na heřmánkový nebo mátový čaj.

Mléčné výrobky

Hodně lidí postrádá enzym potřebný pro trávení laktázy – cukru obsaženého v mléce. S tím souvisí i tolik známá intolerance laktózy, kterou trpí milióny lidí na celém světě. Ovšem i když netrpíte nesnášenlivostí mléčných výrobků, může se stát, že vám po jejich konzumaci není dobře. Konzumací velkého množství mléčných výrobků může dojít k záměně trávení, která se na místo v žaludku bude odehrávat v tlustém střevě. To může mít za následek průjem nebo nadměrnou plynatost.

Sladkosti „bez cukru“

Pokud se spoléháte na mlsání v podobě sladkostí „bez cukru“, a není vám po tom zrovna dvakrát dobře, na vině mohou být cukerné alkoholy. To jsou přírodní látky sladké chuti, které mají vzhledem k sacharóze nižší sladivost. Právě tyto složky jsou ale pro některé jedince hodně obtížně stravitelné. Způsobují, že bakterie kvasí ve střevech, což má opět za následek plynatost, nepohodlí a nadýmání.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden