Můj čas na kafíčko

Pozor na střídání horka a zimy!


Venku fouká ledový vítr nebo je dokonce mráz, ale v obchodech, dopravních prostředcích i v domácnostech se topí o sto šest. Prudké střídání teplot a suchý vzduch dávají tělu pěkně zabrat.
Poradíme vám, jak se bránit.
  

Netopte zbytečně


Většina lidí si myslí, že je dobré udržovat takovou teplotu, aby mohli bez pocitu chladu chodit v tričku. To je ale velký omyl. Ideální teplota v topné sezóně by v obytných prostorách měla být 21–22 °C. K tomu, aby vám bylo teplo, byste měli využít oblečení. Když se neustále pohybujete v přehřátém prostředí, zhoršuje se vaše schopnost termoregulace a oslabuje se imunita.

Před spaním větrejte

Přetopený byt dobrému spánku nepomáhá, proto je lépe zvolit nižší teplotu. Před ulehnutím v ložnici krátce a intenzivně vyvětrejte a zajistěte tak v ní nižší teplotu než v běžné obytné místnosti. Doporučovaná teplota pro spaní je kolem 18 °C. Prospěje to vašemu spánku i celkovému zdraví.
Zvlhčujte vzduch
 Ideální vlhkost v místnosti je padesát procent. Při zapnutém topení je vlhkost většinou nižší. Není divu, že vás pálí oči, svědí pokožka a otéká vám nosní sliznice. Když nemáte peněz nazbyt, dejte na topení keramické misky pod květináče s vodou. Jsou mělké a široké a voda se z nich dobře odpařuje. Lepší variantou je nákup zvlhčovače. Ty nejlepší v sobě kombinují zvlhčení a čištění vzduchu.

Místo horkého nápoje pijte vlažný!

Slaná sprška i čaj


Pro pleť i nosní sliznice představuje skutečný balzám čištěná mořská voda ve spreji. Můžete ji používat nejenom, když se cítíte vysušení, ale i jako prevenci. Hodně záleží i na pitném režimu. Musíte ale dávat pozor, co pijete. Horké nápoje zvyšují pocení, takže nejsou úplně nejvhodnější. Čaj a káva, které obsahují kofein, zase zvyšují vylučování tekutin ledvinami. Ideální je čistá voda a vlažný bylinkový nebo ovocný čaj.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden