Můj kousek štěstí

Pozor v létě na zapařeniny

Jak jim nejlépe předcházet? Co udělat pro to, aby se nám tento nepříjemný problém vyhnul?

Je nutné nosit volnější spodní prádlo, aby kůže dýchala a vyhýbat se půjčování si ručníků nebo dokonce spodního prádla nebo takového prádla, které je těsně přiléhavé k tělu. Po sprše či koupeli si vždy dokonale vysušte pokožku v oblasti třísel. Zapařeniny se obvykle ošetřují pomocí lokálních mastí - pokud postihují jen vrchní část kůže. U rozvinutých zapařenin nepomáhá zvýšená hygiena, je potřeba nasadit léčbu. V takovém případě časté sprchování nebo koupání naopak podporuje rozvoj akutních kožních plísní. Tento problém více postihuje lidi nemocné cukrovkou, a více jsou náchylní muži, nežli ženy.

Nasaďte plavuň vidlačku

Je to chráněná rostlina, kterou není možné běžně sbírat. U této byliny se využívají hlavně výtrusy. V tradičním léčitelství se používá ve formě zásypu při kožních zánětech, svědivých a mokvavých vyrážkách a zapařeninách, v dřívějších dobách ji naši předkové používali také na svrab a vředy.
Dále výtrusy dokážou zmírňovat průběh zánětlivých kožních procesů a při vnitřním užití tlumily bolesti. Zde je ale třeba upozornit, že větší dávky této rostlinné drogy působí jako jed. Proto byste plavuň neměli užívat vnitřně sami bez konzultace s odborníkem. Nať s této byliny se používala při léčbě onemocnění ledvin, jater a močového měchýře. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden