Moje sladké tajemství

Pravé italské lasagne

Pokud milujete těstoviny, ale už jste přejedeni špagetami, vyzkoušejte lasagne. Za tento vynikající pokrm vám doma budou líbat ruce!

Suroviny:

1 balení lasagne plátů

500 g mletého hovězího

350 g mletého vepřového

1 velká cibule

3 stroužky česneku

3 mrkve

2x 250 g drcených rajčat

3 tyčky řapíkatého celeru

3 snítky čerstvého rozmarýnu

1 dcl červeného vína

olivový olej

200 g parmazánu

sůl, pepř

Na sýrovou omáčku:

50 g másla

50 g mouky

600 ml mléka

125 g sýra

špetka muškátového oříšku

Krok za krokem:

1. Zeleninu si nakrájíme na malé kousky. Na olivovém oleji osmažíme cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Když začne zelenina zlátnout, přidáme k ní utřené stroužky česneku a nadrobno nasekaný čerstvý rozmarýn. Necháme tři minuty restovat.

2. K bylinkám se zeleninou nyní vložíme oba druhy masa a přidáme sůl a pepř.

3. Opékáme po dobu deseti minut a pak zalijeme směs vínem a přidáme obě plechovky drcených rajčat. Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání hodinu vaříme.

4. Teď máme čas si připravit sýrovou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka nezhoustne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud se nerozpustí.

5. Do pekáčku přijde nejprve vrstva sýrové omáčky, na ni poklademe lasagne pláty, poté boloňskou omáčku, na ni opět sýrovou a vrstvy opakujeme. Ukončíme vrstvou boloňské omáčky, sýrové omáčky a navrch posypeme nastrouhaným parmazánem.

6. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30–35 minut, do zlatavé barvy rozpečeného sýra.

Dejte lasagním novou chuť díky bešamelové omáčce!

Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha dalším jídlům. Nejenže máte základ pro rozličná suflé a omáčky, které dochutíte podle momentálního stavu zásob, ale právě lasagne získají takovou korunu, že se po nich jen zapráší.

S čerstvými bylinkami: Obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba aromatickou bazalku nebo estragon. Lasagne tak dostanou bylinkovouu chuť a provoní celou vaši kuchyň.

Se sýrem: Jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay. Je jen na vás, jaký chcete použít sýr, ale pravděpodobně bude tou nejlepší volbou čedar nebo parmazán.

S koprem: Takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak – jako základ pro koprovou omáčku.

S houbami: Nejaromatičtější ze všech! V tomto případě použijte do těstovin místo hovězího a vepřového maso kuřecí. Lasagne se tím celkově zjemní a pro vaše strávníky to bude zase jiný zážitek, jak si tuto italskou pochoutku vychutnat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden