Můj čas na kafíčko

Pravidelná očista podle ájurvédy

Jaro je ideálním obdobím, kdy se tělo může zbavit všech toxinů.

Pro udržení zdraví a duševní rovnováhy ájurvéda doporučuje pravidelný každodenní očistný rituál. Zvládnete ho hravě.

Čištění jazyka

Doporučuje se pro posílení zdraví ústní dutiny včetně zubů a na podporu trávení, které začíná v puse mísením slin s jídlem. Silná vrstva povlaku na jazyku signalizuje přítomnost toxinů v trávicím systému. Použijte speciální škrabku na jazyk či zubní kartáček určený jen pro tento účel. Provádějte před čištěním zubů a snažte se dostat až ke kořeni jazyka. Provádějte několika pevnými tahy směrem ke špičce jazyka, mezi jednotlivými pohyby si ústa vždy vypláchněte, stejně jako po skončení procedury.

Dopřejte tělu hořkou chuť

Konzumujte hořké potraviny, bylinky a koření, podpoříte tak funkci jater – odstraňují toxické látky z krevního oběhu. Vše hořké navíc podporuje trávení. Můžete vyzkoušet třeba kurkumu, pampelišku či ostropestřec.

Zkuste vodu s citronem

Dejte si nalačno sklenici teplé vody se šťávou z poloviny citronu či limetky. Tím očistíte zažívací trakt a podpoříte pohyb střev. Kyselá chuť nastartuje trávení a metabolismus. Časem můžete očekávat samozřejmě i úpravu hmotnosti.

Bylinky a koření

V průběhu dne popíjejte teplé bylinné čaje. Vhodné jsou zejména skořice, zázvor, fenykl a máta. Také do jídla si přidávejte více bylin a koření. Používejte bazalku, rozmarýn, tymián, oregano, kurkumu, skořici, hřebíček, zázvor, mátu, šalvěj a petržel.

Kartáčování nasucho

Pokožka je orgán vylučovací, stejně jako ledviny, játra a tlusté střevo. Kartáčování pomáhá udržovat póry čisté, pokožku aktivuje k samočištění. Také pomáhá zvýšit krevní oběh, odstraňovat mrtvé buňky a stimuluje potní a mazové žlázy a tím vlhčí pokožku.

Kartáčování provádějte 3–4x týdně před ranní sprchou. Použijte přírodní kartáč, houbu nebo rukavici z lufy. Začněte zlehka a pak přejděte k pevnějším tahům. Postupujte od chodidel rychlými tahy vzhůru, stejně postupujte na rukách od dlaní nahoru.

Nezapomeňte také na záda, břicho kartáčujte ve směru hodinových ručiček, abyste stimulovali pohyb tlustého střeva, pak se zaměřte na hrudník a krk. Obličej ale vynechte. Kartáčujte se 3–5 minut, až vás začne pokožka mírně svrbět. Pak se osprchujte.

Pravidelné masáže

Použije teplý olej a udělejte si masáž 2–3krát týdně. Pomáhá zlepšovat krevní oběh, aktivuje lymfatický systém a urychluje detoxikaci. Tuto masáž provádějte ve dnech, kdy si nekartáčujete kůži. Vše vhodně doplní také pravidelné cvičení jógy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden