Můj kousek štěstí

Pravidla efektivního saunování

V sauně na chvíli zapomeňte na všechny starosti a povinnosti a užijte si ji.

Chodíte rádi do sauny? Pak děláte dobře. Ne nadarmo se říká, že žena je nejkrásnější dvě hodiny po saunování.

Saunování je prospěšné pro celé tělo i mysl. Působí pozitivně na imunitu, pomáhá vyplavit z těla škodlivé látky, posiluje srdce, uvolňuje svaly, pomáhá odbourávat stres a podporuje tvorbu kolagenu, který je potřebný pro krásnou pleť.

Jděte na to správně

Aby mělo saunování potřebný efekt, je důležitá pravidelnost. Ideální je dopřát si saunu dvě hodiny alespoň jednou týdně. Stále však i „ostřílení“ návštěvníci dělají chyby, kterými se zbytečně ochuzují o plný účinek saunování. Na co se tedy zaměřit?

Nesnažte se lámat rekordy

Při saunování vyčkejte, než se pořádně zapotíte. Tato doba je individuální, někomu stačí zpočátku 5 minut, jiný bez problémů vydrží 20.

Nesnažte se vydržet co nejdéle za každou cenu ani se nenechte ovlivnit ostatními. Není ostuda, když odejdete třeba po 10 minutách. Naslouchejte svému tělu, a pokud se necítíte dobře, saunu opusťte a dopřej­te si dostatečné ochlazení.

I kdyby to mělo být jen na pár vteřin, zchlazení po sauně nevynechejte.

Důležité ochlazování

Neodbývejte ani fázi ochlazování. Proč je tak důležitá? Po vstupu do sauny se začne zvyšovat teplota těla, a to zareaguje tak, že se snaží aktivně ochlazovat. Při tom se zintenzivní činnost srdce, zvýší se tepová frekvence a stoupá tlak, pokožka se prokrvuje, a vy se začnete potit, díky čemuž se z těla vyplavují různé škodlivé látky.

Následné prudké ochlazení těla pak donutí cévy, aby se zase stáhly, a krevní oběh se vrátil do normálu. Pokud nezvládnete ledový ochlazovací bazén, dejte si alespoň pořádnou studenou sprchu. Nezapomeňte si opláchnout i hlavu – po nedokonalém ochlazení vás může rozbolet a může se dostavit i nespavost.

K saunování patří i jedinečné saunové rituály plné vůní.

Dělejte si delší pauzy

Po ochlazení se nevracejte hned zpátky do sauny, ale dopřeje si alespoň 15 minut relaxace na lehátku. Tělo ten čas potřebuje na zklidnění a normalizaci tepu. Nechte ho důsledně vychladnout, dopřát mu dostatečný odpočinek, a až poté se vraťte znovu do sauny.

Pokožka si pochutná

Po skončení saunování se osprchujte teplou vodou, při čemž si můžete udělat také celotělový peeling. Pak se osušte a použijte tělové mléko, máslo nebo olej.

Po sauně je pokožka dobře prokrvená, póry otevřené a potřebné vyživující a hydratační látky se mnohem lépe dostanou do hlubších vrstev pokožky. Ta pak bude krásně hebká a vyhlazená.

Víte, že...

•… sauna a parní lázeň fungují na zcela jiném principu a není dobré je kombinovat?
•… Pro Finy je vlastní sauna v domě naprostou samozřejmostí?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden