Pravidlo šesti chutí podle ajurvédy

Vyvážený jídelníček

Ajurveda nabízí recept na vyvážený jídelníček – v každém pokrmu by mělo být zastoupeno šest chutí. Které to jsou?

Sladká a kyselá

Jídla se sladkou chutí jsou ta nejvýživnější. Patří sem cereálie, hrozny, těstoviny, ořechy, mléko a mléčné výrobky a oleje. Z masa ryby a drůbež. Existuje i sladká zelenina, například hrášek, kukuřice, rajčata či sladké brambory. Nejlepším zdrojem potravin kyselé chuti je čerstvé ovoce včetně jablek, meruněk, jahod, borůvek, malin, třešní, ananasu, citrusů. Řadíme sem také jogurt, řecký sýr feta a kvašené produkty.

Slaná a hořká

Kromě samotné soli mají slanou chuť sójové omáčky, mořské řasy a masné výrobky jako šunka, párky či slanina. K potravinám hořké chuti počítáme listovou zeleninu a saláty (kapusta, mangold, čekanka,červená čekanka neboli radicchio, rukola), papriky, brokolici, celer, lilek, špenát, cuketu.
Patří sem i bylinky a koření, třeba heřmánek, koriandr, římský kmín, kopr nebo rozmarýn.

Ostrá a trpká

Ostrou chuť zastupují kromě pikantního koření cibule, česnek, pálivé papriky, zázvor, ředkvičky, hořčice a křen. Trpkou chuť mají čaj a káva, různé druhy fazolí a čočky, sojové boby, kyselá jablka, artyčoky, chřest, fíky, granátová jablka nebo brusinky.

reklama
reklama

Komentáře