Můj kousek štěstí

Přepadaly vás křeče? Můžete jim předejít...

Ochromující bolest, nejčastěji v lýtkách, postihuje lidi zejména v létě a bez varování. Při běhu či plavání, mohou být hodně nepříjemné i nebezpečné.

Svalové křeče mohou mít různé příčiny, často ale doprovázejí dehydrataci a svalové přepětí. Proč přesně vznikají, prozatím nevíme, odborníci se domnívají, že jde o kombinaci více faktorů. Jedním z nich je nedostatek minerálů, které jsou důležité pro fungování pohybové soustavy.

Doplňte chybějící minerály

V letním období se tělo více potí a spolu s tekutinou vylučuje i důležité látky, jako jsou vápník, hořčík a sodík. Pití dostatečného množství vody je sice pro organismus zdravé, ale v horkých dnech může tělo ztratit potem až čtyři litry tekutin. Pak už samotná voda nestačí, důležité minerály prostě chybí a je potřeba je doplnit.

Netýká se to jen sportovců, ale zejména dětí, seniorů nebo obézních lidí. Ovšem v létě by měl myslet na pravidelné doplňování hořčíku, vápníku a sodíku každý a zařadit je do stravy ve větším množství.

Vápník najdete v mléku a mléčných výrobcích, ovoci, chlebu, ořechách či rybách, hořčík v máku, fazolích, sóji, lískových oříšcích, ovesných vločkách, sýrech, rybách a drůbeži.

Sodík obsahuje sůl, ale ta na druhou stranu může tělu škodit. Jeho zdroje hledejte spíš v celozrnném žitném chlebu, rýži, kyselém zelí, houbách, celeru, špenátu, rozinkách a jižním ovoci.

Ovoce je v létě dost. Máte z čeho vybírat.

Získat je můžete i přírodní cestou

S těmito minerály vám mohou pomoci také bylinky. Pro prevenci křečových problémů je jich celá řada, ideální je využít ty, které navíc pročistí cévy a prokrví končetiny. K takovým patří například pelargonie, kaštan jírovec maďal nebo jeřáb oskeruše. Ty zároveň ovlivňují cirkulaci krve v plicích.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden