Můj čas na kafíčko

Přestaň mi lhát! Poznám to!

Zdá se vám, že chlap neříká pravdu? Poradíme vám, jak odhalit lháře podle chování.

Někteří pánové jsou přímo přeborníci ve lhaní a často je těžké odhalit jejich rafinované výmysly. S našimi radami ale vcelku snadno odhalíte, až vám partner bude zkoušet lhát! Teď už si na vás nikdo s žádnými povídačkami nepřijde!

Jakmile začne dlouze vysvětlovat, co a jak, je to proto, že se sám chce přesvědčit o tom, že tomu tak je. I když o to nestojíte, vysvětlí vám, proč, kdy, kde a jak... Čím větší lež, o to pevnější alibi jí buduje sám před sebou.

Dlouho mu trvá, než odpoví

Lhářům trvá na překvapivou otázku déle, než odpoví, neboť se snaží rychle vymyslet důvěryhodnou odpověď. Pokud na otázku, zda vám byl ve vztahu nevěrný, nenásleduje okamžitá odpověď a chvilku mu trvá, než z něj něco vypadne, máte asi problém.

Často říká „hmm“ a „jako“

Jestliže mu položíte jednoduchou otázku, na kterou se dá odpovědět jen ano nebo ne, ale on začne větu slovy: „Víš, ta záležitost je složitější a má se takhle,“ snaží se získat čas na vytvoření legendy, která má skrýt pravdu.

V telefonické konverzaci to poznáte docela snadno, protože v ní vás obvykle neruší žádné vizuální vjemy.

Odvrací se a na půl úst něco huhlá. Mlží!

Nechce se vám podívat do očí

Zvýšená frekvence mrkání je dalším ukazatelem toho, že vám dotyčný rozhodně neříká pravdu a něco tají. Klopí při rozhovoru přehnaně oči, nedokáže se vám dlouho dívat do očí a kouká se raději někam jakoby až za vaši hlavu? Zbystřete, protože v jeho promluvě nejspíš něco nesedí.

Častěji polyká a odkašlává

Začne-li polykat, dřív než začne odpovídat, může to znamenat, že lže, neboť stres a nepříjemná situace způsobí zvýšenou produkci adrenalinu, který spustí sliny. Může mu ale naopak i v krku vysychat a začne jakoby odkašlávat.

Mne si nos, lalůčky, čelo...

Mozek zaměstnaný vymýšlením si často ani neuvědomí, že se nositel takového jednání červená v obličeji nebo se mu potí dlaně či rosí čelo. Tření ušních lalůčků, nosu nebo čela znamená, že dotyčný musí dost přemýšlet, aby dal dohromady výpověď. Pravda obvykle tolik práce nedá...

Ošívá se po těle

Lhář, který spřádá výmysly, nevydrží v klidu. Vypadá to, jako by ho dusilo vlastní oblečení. Když se po položení nepříjemných otázek začne vrtět a krčit, znamená to, že nemá čisté svědomí. Ve chvíli, kdy mozek dělá něco, co nechce, tělo se necítí se dobře a dává to znát.

Proč se zrovna teď rozkašlal?

Snaží se odvést pozornost

Lháři zaujímají velice často obranný postoj. Na vaši otázku odpovídají útokem: „Z čeho se mě tu snažíš obvinit?“ Mnohdy se stává, že začnou obviňovat vás, za podobnou věc v minulosti nebo z něčeho úplně jiného, jen aby odvedli pozornost.

Přerušte už jeho srdcervoucí báje!

Není žádný důvod, proč byste se měla od někoho nechat tahat za nos. Tím spíše od svého partnera! Všímejte si projevů řeči jeho těla.

Ve chvíli, kdy zaznamenáte odlišnosti, klidně se ho zeptejte, proč před vámi uhýbá pohledem, proč si mne dlaně, proč se ošívá... Jde o chytrou taktiku, kdy lháře znejistíte a přerušíte proud jeho připravených bájí a nesmyslů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden