Moje chvilka pohody

Příchod nového člena rodiny

Kromě nákupu pelíšku, žrádla, obojku a dalšího vybavení, musíte pro nového člena rodiny trochu připravit i váš byt. Poradíme, na co nezapomenout.


Příprava bytu je důležitá, zejména pokud chodíte do práce a pejsek bude trávit půl dne doma sám. Bude chtít všechno dychtivě zkoumat, očichávat a patrně také ochutnávat všechno, na co dosáhne. Z jeho dosahu tak musíte dát nejen boty či elektrické šňůry, ale také dětské hračky, krabice, které jdou otevřít, nebo odpadkový koš. Na jaká další opatření byste před příchodem štěněte neměli zapomenout?


Podlaha


Malé štěně koná potřebu častěji a než pochopí a naučí se, že procházky jsou od toho, aby veškeré potřeby konal venku, bude pár týdnů či měsíců dělat loužičky doma. Pro majitele dřevěných podlah je riziko, že pokud si loužičky nevšimne včas, zůstane mu po ní památka. Majitelé koberců jsou ohroženi hned dvěma riziky. Jednak může pes označit koberec loužičkou a za druhé mohou lezoucí vlákna lákat psa ke hře, a tak během dopoledne máte osnovu drahého perského koberce rozpletenou. V obou případech zvažte dočasné zakrytí podlahy materiálem, který lze snadno omýt, například linoleum.


Kuchyně


Psi mají překvapivě šikovné packy i čenich, kterým dokážou otevírat dvířka kuchyňských skříněk, proto raději dejte všechna rozpouštědla, spreje na hmyz a čisticí prostředky z dosahu. Na skříňky můžete také namontovat dětskou pojistku. Stejně tak zabezpečte i skříňku, kde jsou odpadky.


Koupelna


Lahvičky s mýdly a šampony na okraji vany přímo vyzývají k bližšímu prozkoumání. Psovi však můžou vážně ublížit. Ukládejte proto všechny tyto produkty do uzavíratelné skříňky, kam se pes nedostane.


Obývací pokoj


Zvlášť štěňata se zakousnou do čehokoli. Nenechávejte drobné dekorace na místech, kam pes může dosáhnout, a neumisťujte je na nábytek, u kterého je riziko převrhnutí. Dejte pryč věci, které se snadno rozbijí. Skleněné předměty se mohou rázem proměnit ve střepy a být tak pro psa rovněž nebezpečím. Umístěte je proto do skříněk nebo do místnosti, kam pes nemá přístup.


Garáž


Pokud máte garáž, zajistěte ji tak, aby se do ní pes vůbec nedostal. Dokonce i v té nejuklizenější garáži se vždycky najde nějaký hřebík či šroub na podlaze a v regálu ředidlo, přípravek na hubení škůdců nebo nemrznoucí směs. To vše je pro psy velice nebezpečné a jedovaté.


Zahrada


Existuje celá řada rostlin, které jsou pro psy jedovaté. Patří sem například azalka, třapatka nachová, mandloň, břečťan, konvalinka, pryskyřník nebo rebarbora. Problémem mohou být také klacíky, které mohou poranit patro, hrdlo nebo i střeva psa, pokud je rozžvýkají a spolknou. Pokud si pes rád hraje a aportuje, pořiďte mu kvalitní pevné gumové hračky.


Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden