Můj čas na kafíčko

Přijďte k nám pobejt! Krkonoše

Naše největší hory mají velkou výhodu. Jste tady doma, v kraji Krkonošských pohádek, Trautenberga a Ančí. Ale také hraběte Harracha, co k nám dovezl lyže nebo slavných filmových i skutečných postav Hanče a Vrbaty. Pramení tady Labe a leží tu i naše nejvyšší hora, turisty tak oblíbená a hojně navštěvovaná, Sněžka.

Už první horské středisko, Harrachov, sice splňuje všechny předpoklady ideální dovolené, ale ceny už dosahují stejné výše jako střediska v Itálii nebo Rakousku a ani vzdálenost není až tak výhodná. Sjezdovky z Čertovy hory od modré po černou jsou slušně vybavené a udržované, ale to víte, kilometry jízdy to nejsou.

Pokud chcete opravdu najít dávnou horskou poetiku, musíte opustit centrum a vydat se na běžkařské tratě. Když využijete skibusu, který spojuje všechna startovací místa běžkařských areálů, v pohodě stihnete třeba i návštěvu skvěle upravených tratí v sousedním Polsku. Kdo se cítí být závodníkem, může využít i na osvětlený běžkařský stadion.

Český Svatý Mořic

V samém centru národního parku vás čeká Špindlerův Mlýn. Filmová rodina Homolků už by to tady nepoznala a také by asi na zdejší pobyt neměla. Z jejich zotavovny Radost je nyní luxusní hotel Palace Club, zůstala snad jen ta panoramata a pověstné sjezdovky areálů Medvědín a Svatý Petr.

Ale zato přibyly čtyři bazény, z toho dva s parametry krytého aquaparku, nabídka služeb je neskutečná, pokud na to tedy máte – wellness, podzemní střelnice, bobová dráha. Poetický Špindl se změnil v detašované pracoviště podnikatelské mafie, dřevěných domečků valem ubývá a nahrazují je nevkusné luxusní paneláky milionářů.

Za krásou tedy opět musíte poněkud výš, nejlépe na běžkách. Necelé dva kilometry je to třeba k soutoku Labe a Bílého Labe, při nenáročné cestě údolím Labe se dostanete příjemnou procházkou ke krásným Medvědím vodopádům. Ne každý miluje diskotéky, wellness a do aquaparku si zajde doma během týdne.

Nálada starých dobrých Krkonoš ale stále existuje. Nahoře nad středisky, v krkonošských boudách. Pobyty jsou o značnou částku menší, dojedou pro vás sněžným skútrem a budete mít o zážitek té jízdy navíc. Boudy mívají svůj malý vlek, vhodný zejména pro děti. Některé mají staletou tradici. Ale musíte vybírat. Takové Jelení boudy stojí skoro v pustině, ale ráno vám majitel upeče čerstvé rohlíky.

Hříběcí bouda je trochu stranou, ale je cenově dostupná. Josefova bouda je nově rekonstruovaná v samém dřevě, tady se báječně najíte, dejte si třeba jelení ragú a místní houbovici. Na vrcholu Sněžky je moderní slavná bouda Poštovna, kam hodně jezdí fotografové. Budete překvapeni, kolik lidí tady ráno čeká na úžasný východ slunce.

Pod nejvyšší horou

Pec pod Sněžkou je známá sjezdovkami půvabně se svažujícími k okraji obce a zejména lanovkou na naši nejvyšší horu. Stačí se vyvézt kterýmkoli vlekem a jsme na hřebeni s krásnými výhledy z běžkařské cesty.

Také tady platí, že centrum je předražené a ubývá hezkých zákoutí. Pokud jste na wellness atrakce včetně velkého bazénu je tu hotel Horizont, tyčící se z údolí jako šílená vodárenská věž.

Na běžkách jste ale cobydup na Černé hoře s dalším střediskem v Janských Lázních, které kromě rozsáhlých sjezdovek skýtají služby opravdových lázní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden