Můj čas na kafíčko

Příliš dlouhý spánek je nezdravý

O tom, jak nám škodí nedostatek spánku, slyšíme ze všech stran pořád. Jenže příliš dlouhý spánek – deset i více hodin denně – může mít stejně škodlivé důsledky jako jeho nedostatek.

Jaké jsou příčiny?

Jestliže se u vás najednou zvýšila potřeba spánku, měli byste rozhodně zbystřit. To, že vám nestačí obvyklých sedm nebo osm hodin, může znamenat, že vás nejspíš trápí závažné zdravotní obtíže, o kterých jste doteď nevěděli.

Patří mezi ně např. spánková apnoe, kdy člověk v spánku přestává dýchat, onemocnění srdce, chronická únava či deprese. Proto byste měli vyhledat lékaře.

Od srdce po slinivku

Dlouhý spánek řadu onemocnění zhoršuje. V případě ischemické choroby srdeční vzrůstá při více jak devíti hodinách spánku denně riziko infarktu o třetinu.

U jedinců, kteří příliš dlouho spí, je také výrazně vyšší pravděpodobnost, že onemocní cukrovkou. Ovšem nadbytek spánku škodí i psychice. Vede ke zhoršení depresí a kolísání nálad. Celkově pak v dlouhodobé perspektivě zrychluje stárnutí mozku.

Potíže s váhou

Jednou z cest k udržení zdravé váhy je optimální doba spánku. Kdo spí málo, nezhubne, protože jeho tělo má tendenci více ukládat. Kdo spí moc dlouho, připravuje se o čas, kdy se aktivně pohybuje a tím spaluje kalorie, a kvůli tomu přibírá.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden