Moje sladké tajemství

Připravte si antibiotika z kuchyně

Trápí vás věčná rýma či kašel? Vyzkoušejte při nachlazení domácí přírodní léky, které si sama vyrobíte.

Už naše babičky znaly léčivou sílu bylinek a dalších potravin. A právě z toho vychází i recept na přírodní antibiotikum, které si můžete připravit doma.

V ingrediencích se totiž nalézají takzvané fytoncidy neboli látky, kterými se rostliny dovedou přirozeně bránit mikroskopickým organismům.

Co budete potřebovat?

700 ml jablečného octa

¼ šálku nasekaného česneku

2 čerstvé chilli papričky

¼ šálku nastrouhaného zázvoru

¼ šálku jemně nasekané cibule

2 polévkové lžíce práškové kurkumy nebo 2 kusy jejího kořene

2 polévkové lžíce strouhaného křenu

Jak na to

Všechny ingredience s výjimkou octa dejte do mísy. Promíchejte je a dejte do zavařovací sklenice. Navrch nalijte jablečný ocet a sklenici doplňte až po okraj.

Ideální poměr je, když máte dvě třetiny sklenice plné tuhé směsi a jednu třetinu octa. Nádobu důkladně uzavřete a protřepejte. Uložte ji na dva týdny na suché místo, ideálně třeba do spíže.

Občas ji protřepejte. Po dvou týdnech tekutinu ze sklenice slijte tak, aby se oddělila od pevné části. Šťávu můžete vymačkat i z pevné části. Nyní máte tonikum připravené.

Skladovat ho můžete při pokojové teplotě, i tak vám vydrží. Pozor! Léčivá je pouze ta tekutina, která z toho vzešla, nikoli zelenina a koření v ní!

Jak tekutinu nejlépe užívat?

Pokud budete lék užívat preventivně, stačí polévková lžíce denně. Posílí imunitní systém. Nemíchejte ale s vodou! Mohla by totiž snížit léčebné účinky. Protože je antibiotikum skutečně pálivé, po jeho požití se zakousněte do plátku pomeranče.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden