Moje chvilka pohody

Přítulný, vysmátý společník

Hledáte ideální zvířátko pro nejmenší? Volte morče. Je poměrně klidné a tiché, rádo se mazlí, a přitom nevyžaduje žádnou extra péči.

1 V průměru se dožívá pěti až šesti let a vybrat si můžete krátkosrsté i dlouhosrsté. Koupit ho můžete buď ve zverimexu, nebo přímo od chovatele. Doporučujeme vám druhou možnost. Zvířata nabízená chovatelem jsou kvalitní a těší se výbornému zdraví. Díky dennímu kontaktu s chovatelem je lepší i jejich socializace.

2 Při koupi zvířete se zaměřte na jeho srst. Ta musí být suchá, bez nečistot, cucků a strupů. Zkontrolujte také čumáček, uši, oči, tlapky, pohlavní orgány a okolí řitního otvoru. I tato místa by měla být suchá a čistá. Jelikož je morče společenský tvor, položte si otázku, zda by nebylo lepší, koupit rovnou dva. V tom případě, pokud se nechcete dát na chov, volte dvě samičky. Dva kluci by spolu během dospívání mohli začít bojovat.

3 Ideálním obydlím pro morče je klec. Dostatečně prostorná a pestře zařízená. Akvárko a vysoké plastové boxy se nehodí, protože v nich nedostatečně proudí vzduch. Pokud máte jednoho tvorečka, nejmenší rozměry klece by měly být 80x45 cm. Pokud jde o výbavu, skvělé jsou různé roury, protože morče rádo „noruje“, houpačky, mosty, pelíšek na spaní a dřevěné šplhání. Chybět nesmí samozřejmě napáječka na vodu a miska na krmení. Nejlepší jsou těžké kamenité misky nebo plastové či kovové na zavěšení za mříže, aby je zvířátko nepřevrhlo.

4 Jaká podestýlka je pro morče nejlepší? Nic nepokazíte hrubými dřevěnými hoblinami v kombinaci se senem nebo slámou. Špatné nejsou ani buničité podestýlky, které hřejí a dobře sají a prací koberečky. Naopak kočkolity, které se morčatům lepí na zadeček, tlačí je do tlapek a jsou nebezpečné při pozření, a prašné jemné piliny, které dráždí dýchací cesty, se nedoporučují.

5 Dvakrát až třikrát denně musíte morče nakrmit. Neustále k dispozici by mělo mít seno, které je zdrojem vlákniny a speciální mix zrní, semínek a oříšků určený pro hlodavce (morčata) s obsahem stopových prvků, a tvrdý chléb pro obrušování zubů. Každý den by mělo morče dostat také kousek čerstvé zeleniny (mrkev, celer, rajče) a dvakrát týdně kousek čerstvého ovoce (jablko, mandarinka, hrozny) bohatých na vitamin C, protože ten si jejich organismus neumí sám vytvářet. Dospělé zvířátko by mělo přijmout 20 mg céčka denně. Podávat mu ho můžete i ve formě speciálních granulek nebo kapiček.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden