Můj čas na kafíčko

Pro bystrou a jasnou mysl

Mozek dokáže opravdu úžasné věci, jen mu k tomu musíte dát příležitost.

Správná péče o mozek dokáže degenerativním procesům zabránit, nebo je alespoň znatelně oddálit. Cíleným cvičením je možné mozek aktivovat a zlepšit jeho zdraví.

Mozek je jedním z nejdůležitějších orgánů v těle a podílí se na všem, co děláme. Je tedy více než nutné se o něj starat, aby byl stále vitální. Posilovat ho můžete každý den pomocí jednoduchých cvičení.

Hrajte hry

Aby váš mozek nezakrněl, tak ho každý den posilujte cvičením. Pokud vás baví dějiny, zeměpis či chemie, pusťte se s chutí do jejich studia. Další prima variantou, která udrží mozek čilý, je hraní logických a paměťových deskových her, jako je třeba obyčejné pexeso nebo scrabble. Také luštěte křížovky nebo sudoku či hrajte vědomostní hry.

Luštění křížovek a sudoku pomáhá udržet mozek ve formě!

Buďte kreativní

Kreativní činnost jako například kreslení nebo hraní na hudební nástroj vás udržuje také v kondici. Můžete si najít různé kurzy nebo se tomu věnovat sami.

Pijte zelený čaj

Výčet blahodárných účinků zeleného čaje je velký – od obrany organismu proti virům, přes redukci cholesterolu, až po urychlení metabolismu, vedoucí k úbytku tuku v těle. Zelený čaj obsahuje tein, který vás nabudí podobně jako kofein v kávě. Látky v zeleném čaji dokážou stimulovat mozek a podporují soustředění a paměť.

Doplňujte béčko

Potřebujete mozek vybičovat k lepšímu výkonu? Pak do svého jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vitamin B12. Jeho nedostatek je totiž spojen se ztrátou paměti a horší koncentrací, zejména u starších lidí.

Mezi potraviny, ve kterých je vitamin B12 zastoupen nejvíce, patří například hovězí maso, droždí, vejce, kuřecí játra, mléčně výrobky nebo ryby, včetně konzerv.

Učte se cizí jazyky

Pokud se začnete učit cizí jazyk nebo se opět vrátíte k jazyku, který jste se již dříve učili, zašlete tím svému mozku neskutečnou dodávku nových informací. Podpoříte jej tím více, čím více různých způsobů pro učení využijete – mechanické učení slovíček, sledování filmů v originále, konverzace.

Sport také pomůže

Pravidelná fyzická aktivita udržuje v kondici srdce a oběhový systém, jenž následně dokáže mozek zásobit odpovídajícím množstvím kyslíku i cukru, a díky tomu neurony odumírají pomaleji. Kromě cvičení pomáhá také další věc.

Pokud člověk omezí příjem kalorií, dojde během několika měsíců ke zlepšení slovní paměti. A to už rozhodně stojí za uvážení. Ve vyšším věku by se měl počet denně konzumovaných kalorií pohybovat okolo 1600.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden