Můj kousek štěstí

Problematická milenka a dáma plná ironie

Můj kousek štěstí

Do cirkevní školy se nehodila, herecký talent a sympatie k mužům nedokázala skrývat.

Kdo by to do ní řekl? Ačkoli nebyla velkou krasavicí, dokázala bravurně rozbíjet vztahy. Muži se o ni dokázali i poprat. Její velká láska Vlastimil Brodský jí ale od oltáře utekl.

Herecký talent v ní objevila matka představená. Na její doporučení přešla z řádového gymnázia na pražskou Státní konzervatoř.  S každou její láskou pojilo Jiřinu Jiráskovou divadlo či film. Tatínek Jiřiny pracoval jako poštovní úředník a byl zaníceným divadelním ochotníkem.

Po čase se rodiče rozvedli a z jeho nového manželství se narodila dcera Petra, dnes Petra Jandová (74), o které se média dozvěděla až v souvislosti s hereččiným skonem.

Kutnohorské  církevní gymnázium opustila dospívající Jiřina na přímluvu matky představené, která v ní objevila velký herecký talent. Jiřina přestoupila na Pražskou konzervatoř, odkud z druhého ročníku zamířila na DAMU.

Nestálé srdce

Měla velké štěstí. Studovala u takových českých velikánů, jako byl Karel Höger (†67) nebo proslulý profesor Miloš Nedbal (†76). Po absolutoriu v roce 1950 nastoupila do Klicperova divadla v Hradci Králové. Ale již po roce se vrátila do Prahy a až do své smrti působila na scéně vinohradského divadla, které po revoluci deset let také řídila.

Režisér Miloš Forman (†84), byl její studentskou láskou, ráda na něj vzpomínala. To herec Vlastimil Brodský (†81), o kterém říkávala, spíše

Zbývá vám 77% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden