Můj kousek štěstí

Proč chce být vnučka Aneta jako kluk?

Dceři se narodily dvě nádherné dcerky, dlouho chodily oblékané jako princezny. Pak ale řekla jedna dost a prosadila si krátké vlasy a kopanou.

Měla jsem šťastné manželství a dvě děti – syna Josefa a dceru Kateřinu. Obě děti byly hodné, žádné starosti jsem s nimi neměla. Kačka mě udělala babičkou brzy, a rovnou se jí povedla dvojčata. Holčičky jako obrázek, starší Anetka a mladší Sofinka. Moc rádi jsme jim kupovali stejné věci a nikdy to nevypadalo, že by jim to vadilo.

Byly si tak podobné, že jsme je bezpečně rozeznali jen já, jejich máma a táta. Už můj manžel, jejich děda, si někdy nebyl jistý a ptal se žertovně: „A která ty jsi?“ Když šly k zápisu do školy, kráčely jako dvě princezny, každý se za nimi otočil.

Proč ta změna?

Blížil se začátek školního roku a holky se vracely z pionýrského tábora, aby nastoupily v září do čtvrté třídy. Čekali jsme na autobus rodiče i my, prarodiče. Z autobusu vyběhla jako první Sofi, byla jako víla, v modrých šatečkách jako z pavučin, v dlouhých vlasech spony s motýlky. Objímala nás.

Vždycky byla víc přítulná, než Anetka. „Kdepak jsi nechala sestru?“ ptali jsme se. Sofi se zarazila a zatvářila se podivně. Až mě zamrazilo v zádech. Co se stalo? Lekla jsem se. A pak jsme ji uviděli. Po schodech sestupoval kluk s ježkem na hlavě, ve vytahaných teplácích a triku.

Dcera se zetěm se nezmohli na slovo a mně se vydralo z úst: „Prokristapána!“ Místo princezny se na nás díval drze kluk. Dcera hystericky ječela, zeť se tloukl do čela, manžel vzdychal a já se snažila uklidnit rozbouřené emoce. Místo radostné oslavy nás čekalo drama.

Za dva dny navštívila dcera psychologa, který jí řekl, že se to dalo čekat. Je to naprosto běžný jev. Přijde chvíle, kdy se jedno z dvojčat už nechce podobat tomu druhému. Neznamená to, že by nás neměla ráda, máme ji vzít prostě takovou, jaká je.

Musíme doufat

Tak uběhly tři roky. Zatímco Sofi chodí na balet, učí se malovat a zpívá ve sboru, Aneta jezdí na kole, hraje fotbal a mlátí do bicích. Zvykli jsme si, ovšem ne naši příbuzní, pomlouvají dceru, že dělá z Anety lesbu. Psycholožka ale stále tvrdí, že je naprosto běžné, že se dvojčata touží od sebe odlišit a máme tomu nechat volný průběh.

Božena (69), Sušice

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden