Moje sladké tajemství

Proč je dobré vsadit na včelí produkty

Opary, záněty močových cest nebo menopauza. Právě s těmito zdravotními neduhy vám mohou včelí produkty výrazně pomoci. Nejznámějším zástupcem je bezesporu med, jehož popularita jako sladidla i léčiva neustále roste.

Ovšem mezi včelí produkty nepatří pouze med. Dalším široce rozšířeným, ale obecně už méně známým, je propolis, pryskyřičná látka s desinfekčími účinky. A potřeba je zmínit i pyl, mateří kašičku, vosk a včelí jed.

Jak je využívat?

V minulosti byly všechny včelí produkty široce využívány, s rozvojem moderní medicíny a syntetických léčiv se ale trochu pozapomnělo na jejich účinky. Med by se měl konzumovat pravidelně jako prevence proti nachlazení.

Doplní tělu energii a tlumí kašel. Je také možné ho využít při léčbě zahnisaných a nehojících se ran, urychluje jejich hojení. Propolis se dnes užívá hlavně jako tinktura nebo jako přísada do mastí, zubních past a jiných kosmetických či léčebných výrobků.

Má silné antibakteriální účinky, tlumí záněty, opary, infekce či chřipku. Používá se při léčbě ústní dutiny, např. paradontózy. Pyl je vhodný podávat po těžkých onemocněních, operacích a při únavě. Posiluje imunitu, zabírá i na nepříjemné pálení žáhy.

Mateří kašička se využívá nejen v kosmetických přípravcích proti stárnutí kůže, ale i při poinfarktových stavech, nízkém tlaku, u žen v přechodu a je vhodná i k různým očistným kúrám..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden