Můj kousek štěstí

Proč jen zubař nestačí

V případě parodontózy musíte ke specialistce až čtyřikrát ročně

Dobrých zubařů, kteří své práci rozumí a nenecháte u nich za obyčejnou plombu tisíce, je málo. Péče o vlastní zuby je dnes na jednu stranu dobrý obchod, na druhou stranu, pokud se jí budete věnovat opravdu důkladně, vám může ušetřit nejen spoustu problémů, ale i peněz.

Proč chodit na dentální hygienu?

Do zubní ordinace bychom se měli vypravit na preventivní prohlídky dvakrát ročně. A k tomu jednou až dvakrát ročně absolvovat dentální hygienu. K čemu je potřeba, když má zubař váš chrup pod kontrolou?

Spousta lidí si i dnes myslí, že dentální hygiena je jen odstraňování zubního kamene, které dříve prováděl stomatolog. Je pravda, že máte u zubního lékaře nárok na odstranění zubního kamene jednou ročně zdarma.

A ne každý zubař to udělá. Ale i když ano, nestačí to. Chce to totiž mnohem víc.

První návštěva u dentální hygienistky může trvat i hodinu.

Zachraňte si zuby

Pravidelná dentální hygiena se postará nejen o odstranění zubního kamene a povlaku. Vyčistí vám tu i případné pigmentové skvrny na zubech, naučí vás správnou techniku čištění zubů, poradí s vhodnými pomůckami, a hlavně pomohou předcházet vzniku zubního kazu a zánětu dásní, kterým dnes trpí až 90 % lidí. A pokud se zánět neléčí, je to jen krůček k parodontóze.

To je závažné onemocnění, jehož důsledkem při neléčení může být i úplná ztráta zubů, a to už třeba kolem padesátého roku života. A pokud už třeba parodontózu máte, při spolupráci s dentální hygienistkou a správné péči o zuby můžete následky na dlouhou dobu odvrátit.

A to už za to stojí, protože na nové zuby aby si dnes člověk bral třeba i statisícovou půjčku. Dentální hygienu si sice musíme platit sami, ale některé zdravotní pojišťovny na ni poskytují příspěvek.

Dobré rady

• V rámci dentální hygieny lze provést i bělení zubů.

• Při větší citlivosti zubů můžete požádat o lokální anestezii.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden