Můj kousek štěstí

Proč jsem svou dceru tak odsoudila?

Pro své dítě jsem chtěla jen to nejlepší. Podle jejího otce jsem ji ale rozmazlila. Pozdě jsem se snažila vše napravit, a přišla tak o ni i o vnuky.

Nikdy v životě jsem neměla jiné ambice, než rodinu a domácnost. Těšila jsem se, že brzy přijdou děti a já zůstanu doma. Nějak se to ale nedařilo.

Když se narodila Kačenka, bylo mi už pětatřicet a naše manželství bylo před rozvodem. Honza měl mladší milenku. Rozešli jsme se, když byly Kačence tři roky. Honza se znovu oženil a narodil se mu syn Matyáš.

Velké ambice

Snažila jsem se dceři vše vynahradit. Přes den jsem stála za pultem, po večerech jsem uklízela, abych jí mohla dopřát všechno, co měly ostatní děti. Kačka ale nebyla nikdy spokojená. „Mami, to triko je nemožný,“ pohrdavě si odfrkla nad tričkem, které si před měsícem ještě přála a které stálo celé jmění.

Ani dovolené u moře jí nebyly po chuti. „Proč jedeme do Chorvatska autobusem?“ zoufala si. „Všichni lítají do Řecka, do Egypta.“ Tak jsme letěly na Rhodos. „No, mami, to budeme bydlet ve dvouhvězdičkovém hotelu?“ divila se. „Rozmazluješ ji, Jano,“ řekl mi bývalý manžel ostře.

„Matyáš je o čtyři roky mladší a chodí na brigády. Ať jde Kateřina taky, celé prázdniny se jen fláká.“ Roky běžely. Škola nedělala Kačce žádné problémy. Odmaturovala, dál studovat nechtěla a já si oddychla, že se postaví na vlastní nohy.

Tajná průvodkyně

Pořád nemohla ale najít to správné místo – podle ní to bylo hodně práce za málo peněz. „Zítra se stěhuju ke kamarádce,“ oznámila mi jednou. „Ke které? A kdo to bude plzeptala jsem se. – „Mami, tu kamarádku neznáš, sehnala mi úžasné místo. Budeme provádět cizince po Praze, tlumočit na obchodních večeřích a tak…“

To její „a tak“ mě mělo varovat. Kačka za mnou jezdila do práce na kávu jednou týdně. Nejprve autobusem, pak vlastním autem. Pokaždé měla na sobě něco nového a mně přinesla nějakou pozornost. Měla jsem radost. Až mi najednou zavolal bývalý manžel... „To je výsledek té tvojí výchovy!“ křičel na mě do telefonu.

„Naše dcera je luxusní štětka!“ Tak jsem se dozvěděla, že kamarádi Matyáše objevili fotku naší Kačky na internetových stránkách luxusního erotického klubu!

Nikdy mi neodpustí?

„Kačenko, řekni, že to není pravda!“ zaútočila jsem na ni, když přišla na návštěvu. – „To je můj život,“ odpověděla tvrdě. „Nechci dopadnout jako ty. Dřít za pár korun. Vydělám si a pak toho nechám.“ – „Dokud se budeš takhle živit, nechci tě vidět!“ Oznámila jsem jí a polykala při tom slzy.

Od té doby uplynulo dvanáct let. Kačenka nevolá, nepíše. Doslechla jsem se, že vlastní noční klub někde u německých hranic. Vdala se, žije ve velké vile a má dvě děti. Je mi moc líto, že své vnuky nevídám. Bývalý manžel říká, že si za to můžu já. Vždyť já jsem ale pro ni chtěla vždycky jen to nejlepší!

Jana (62), Kladno

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden