Můj čas na kafíčko

Proč jsou zuby citlivé?

O citlivých zubech se mluví často, o příčinách, proč reagují bolestí na kyselé, sladké, chlad nebo horko, už ne.

Bolest vyvolávají hlavně kazy a opotřebení. V případě kazů může jít o kazy skryté, které zubní lékař neuvidí, pokud vám neudělá rentgen. Při opotřebení zubní skloviny se ztenčí, nebo úplně ztratí ochranná vrstva zubu.

Co je příčinou?

Na vině může být špatný způsob čištění, skřípání zuby nebo třeba tvrdá strava náročná na rozžvýkání. To bývá problém hlavně u makrobiotiků a veganů. Pomůže také, když vyměníte tvrdý zubní kartáček za měkčí. Samostatnou kapitolou je poškození nevhodným bělením.

Jen pasta nestačí

Podle televizních reklam by to mohlo vypadat, že k odstranění nadměrné citlivosti stačí používat tu správnou zubní pastu.

Tak lehké to ale není. V případě, že máte například obnažené krčky zubů nebo vám na žvýkacích ploškách chybí sklovina, toho pasta na zuby moc nezmůže. Přípravky, které porušenou nebo chybějící sklovinu nahradí, však existují. Aplikovat vám je může zubní lékař nebo zubní hygienistka.

Jejich výhodou je, že vám zajistí ochranu zubů na několik měsíců. Jejich účinky se navíc dají pomocí vhodné zubní pasty a správně zvolené ústní hygieny prodloužit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden