Moje šťastná hvězda

Proč nám lepek škodí?

Lepek neboli gluten je bílkovina, která je obsažena v obilí, zejména pšenici a ječmeni. Jako takový rozhodně škodlivý není, jde spíš o to, kolik jsme ho schopni ročně zkonzumovat. Čím častěji ho zařazujeme do našeho jídelníčku, tím více přibíráme na váze.

Jíme ho pořád a to je špatně. Zatímco kdysi nám stačil jeden krajíc chleba denně, případně druhý k večeři, dnes si dáváme k snídani müsli, k obědu zahuštěnou omáčku a k večeři těstoviny. A ve všem je lepek.

Ačkoli lékaři tvrdí, že lepek pro lidský organismus není škodlivý ani nijak nebezpečný, jedno je jisté. Tloustneme po něm, protože ho jíme příliš mnoho. Navíc si na něj můžeme časem vypěstovat i alergii.

Alergie na lepek

Stále více lidí se proto lepku musí vzdát nedobrovolně. Buď jsou alergičtí na lepek nebo trpí celiakií. Klasická alergie na lepek se projevuje například svěděním v krku, zvracením, průjmem, ekzémem, rýmou anebo dušností.

Alergie může časem sama odeznít nebo je možné pomocí alergenové vakcinace vyvolat toleranci na lepek. Příznaky nastávají do pár minut po konzumaci lepku. Celiakie má podobné příznaky jako alergie na lepek jen s tím rozdílem, že se vám po lepku mohou kazit zuby, ve většině případů se vám objeví afty anebo se projeví chudokrevností.Celiakie se ani ničím nezbavíte, ani nejde nijak potlačit, zkrátka ji máte na celý život. Po snědení potraviny obsahující lepek se příznaky nemoci objeví až po několika hodinách, někdy až dnech.

Čím obilovinu můžete nahradit?

Do svého jídelníčku zařaďte rýži, brambory, jáhly nebo čočku.
Co se týče mlsání, dnes už existuje nespočet koláčů, čokolád, bonbonů, které se prodávají bez lepku nebo v takzvané raw variantě, což znamená, že žádný raw produkt neprošel tepelným zpracováním vyšším než čtyřicet pět stupňů Celsia.

Pokud jste zvyklí péct, pak můžete klasickou mouku nahradit rýžovou, pohankovou nebo kukuřičnou, ale každá z nich se hodí pro jiné účely. Například z rýžové mouky nikdy těsto na pizzu neuděláte, protože nebude držet pohromadě.Navíc po bezlepkových potravinách, pokud je konzumujete v rozumné míře, zbytečně nepřibíráte. Chce to hledat novinky..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden