Můj kousek štěstí

Proč nám nutili rodiče rybí tuk?

Říká se jim nenasycené mastné kyseliny omega 3 a u dospělého snižují riziko srdečních nemocí. Dítěti zase zajišťují správný vývoj.

Aspoň na Štědrý den si proto dopřejte rybu! Tyto blahodárné kyseliny mají silné protizánětlivé účinky, ovlivňují proces srážení krve a také zlepšují kvalitu vlasů a nehtů.Pokud se podávají ve správných dávkách, mohou výrazně prodloužit lidský život. Rybí tuk může působit také proti srdečním arytmiím. Ty se sice léčí speciálními léky, na rozdíl od rybího tuku mají však nežádoucí účinky.

Lidské tělo si neumí kyseliny omega 3 vyrobit samo a musí je proto získávat z potravy. Na tyto kyseliny jsou bohaté zejména mořské ryby, především makrely, lososi a čerství tuňáci. Konzervovaný tuňák má však jen desetinu dávky obsažené v čerstvém mase.Treska obsahuje sedmkrát méně kyselin omega 3 než makrela a jejich obsah v kaprovi je bohužel výrazně menší.

Na smutek a depresi

Kyseliny omega 3 jsou menší míře také v rostlinném tuku, vlašských ořeších a různých semínkách.Výtažek z rybího tuku očištěný od toxických látek, které mohu být v rybách, je obsažen i v potravních doplňcích. Můžeme koupit přípravky, doplněné navíc o kyselinu listovou a vitamín B 12, které zlepšují vstřebávání těchto kyselin.Rybí tuk může být užitečný také při léčení různých duševních poruch, mezi něž patří depresivní stavy.

Protože rybí maso představuje také bohatý zdroj vitamínů A, D a jódu, bylo by dobré, aby se na našem stole objevilo aspoň jednou týdně. Pomáhá i při revmatických potížích, artritidě, ekzémech, neplodnosti a pravděpodobně také při některých druzích rakoviny, třeba prsu, střev či slinivky břišní. Je prostě nezbytnou a přitom snadno dostupnou součástí vyvážené stravy, bez které zdraví dříve či později, začne chátrat.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden