Můj čas na kafíčko

Proč nás bolí záda a jak z toho ven?

Nezatěžujte svá, už tak namáhaná záda víc, než musíte!

S bolestí zad se dnes už potýká téměř každá z nás. Čeho byste se měli vyvarovat, abyste zádům aspoň trochu ulevili? Přinášíme vám přehled nejčastějších chyb.

Často hledáme za bolestmi zad složité příčiny, a přitom je jejich původ často docela prostý. Každý den totiž nevědomky opakujeme mnoho chyb, které vedou ke zdravotním problémům v oblasti zad.

Někdy si svým neuváženým počínáním můžeme doopravdy ublížit a poškodit si meziobratlové ploténky. Proto je žádoucí se zbytečných chyb a přetěžování páteře včas vyvarovat.

1. Přetížená kabelka na jednom rameni

Ženy mají pro velké kabelky slabost, neboť vypadají zajímavě, a navíc se do nich vejde takřka vše. Problém nastává ve chvíli, kdy dlouhodobě zatěžujeme jednu paži. Záda se tak zakřivují do strany.

To platí také o každodenním nošení notebooku do práce, byť dejme tomu ve stylovém batůžku, jenže zavěšeném na jednom rameni. Zátěž na páteř by ale měla být rovnoměrná.

V kabelce noste jen to nejnutnější.

2. Zvedání těžkých věcí

To je hodně častý důvod bolesti zad. Rozhodně nezvedejte těžké předměty z předklonu, vždy je potřeba trochu pokleknout, aby zátěž nebyla tak veliká.

3. Celý den vsedě

Málokdo z nás dokáže sedět rovně jako podle pravítka. Proto bychom se o to měly aspoň snažit. Pokud máme sedavé zaměstnání, je dobré se často protahovat a např. při telefonování stát nebo chodit po chodbě.

4. Spaní na nevhodné matraci

Životnost kvalitní matrace má své meze. Odborníci tvrdí, že matraci je třeba měnit každých osm až deset let, samozřejmě s ohledem na její kvalitu. Pokud na své už poněkud proležené matraci spíte déle, vaše páteř a záda to schytávají i v noci, kdy mají být v konejšivém klidu a v pevném pohodlí.

5. Nošení balerín a vysokých podpatků

Vysoké podpatky sice opticky krásně prodlužují nohy, nicméně jejich dlouhodobé nošení je pohromou pro záda. Mění totiž těžiště celého trupu, a tedy nejen že přetěžují přední část nohy, ale také nadměrně namáhají páteř a kolenní klouby.

Ideálním řešením však nejsou ani oblíbené baleríny či nízké letní sandály. Tím, jak našlapujeme na nerovný povrch ulice, zádům také neulevíme. Ideální je tedy zlatá střední cesta.

6. Obezita

Nadváha rozhodně přispívá k nenáviděným bolestem zad. Prášky proti bolesti při obezitě žádné zázraky nesvedou, je zkrátka zapotřebí shodit přebytečná kila, která zatěžují celý organismus.

Pokud máme nadváhu, záda tak prohýbáme směrem dovnitř a trpí tak hlavně naše bederní páteř. Nejprve může jít o pouhé mravenčení, které má ale časem tendenci přerůst v pichlavou, nesnesitelnou bolest.

7. Čím dál méně pohybu

Pohyb je pro tělo mimořádně prospěšný a jeho nedostatek se projevuje chronickou bolestí zad i krční páteře. Pokud se málo hýbeme, dochází ke ztuhnutí a následné ochablosti svalů, což vede k bolestem. Proto je velmi důležité pravidelné cvičení či chůze, které nám tělo protáhnou a zpevní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden