Můj čas na kafíčko

Proč pít kozí mléko?

Někdo na něj nedá ani dopustit, jinému zapáchá. A to platí nejen o kozím mléku, ale i kozích sýrech a dokonce i o kůzlečím mase. Přitom jde o skutečně velmi zdravé potraviny, a pokud se dobře upraví – i velmi chutné.

Kozí mléko je biologicky velmi významný nápoj, jehož složení je jiné než u mléka kravského. Obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi, zinku, manganu, titanu, chrómu a kobaltu, a řadu vitamínů a kyselinu listovou. Ve srovnání s kravským mlékem má nižší obsah železa, kobaltu, vitamínu B12 a kyseliny listové, naopak má ale vyšší obsah fosforu, vápníku, vitamínu D a riboflavinu a výhodou je i nižší obsah soli.

V čem je lepší?

Kozí mléko má oproti kravskému mnohé přednosti. Především vytváří daleko méně hlenu než kravské mléko. Neobsahuje cizí látky, protože kozám není nutné podávat antibiotika či jiné léky, jsou totiž zdravější a čistotnější. Kozy, které se pasou volně, spásají různorodější píci ze zelených rostlin a bylin a jejich mléko je pak bohatější na živiny, které se v kravském mléce nenalézají. Obsahuje například až 10x více sloučenin fluoru. Ten posiluje imunitu, chrání zuby a zpevňuje kosti. Množství bílkovin je vyšší, důležitý rozdíl však spočívá ve složení – mléko koz je lépe stravitelné, kvůli množství tuku vůbec netvoří hleny, ale snižuje v těle obsah železa.

Alergie na kravské mléko

Kozí mléko je vhodné pro lidi alergické na mléko kravské, zejména pro kojence. V kozím mléce je více syrovátkových kyselin. Významný je i obsah taurinu, který se v organizmu podílí na slučování žlučových kyselin a má vliv na nervovou soustavu a funkci očí a svalů. Proti mléku kravskému obsahuje více vápníku, sodíku, hořčíku, fosforu a chlóru, vitamínu B5, B6, PP-faktoru a B-inositolu, a selenu. Ten byl dříve považován za toxický, ale ve vazbě s enzymem naopak urychluje v těle rozklad škodlivých peroxidů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden