Můj čas na kafíčko

Proč přibíráme na váze?

Váha ukazuje čím dál tím vyšší číslici, ačkoli na čokoládu už jste se nepodívala týdny a dlouhé procházky se staly vaší denní rutinou. Co za tím vězí?

Asi většina žen někdy bojovala s nějakým tím kilem navíc. A většinou k dosažení výsledků postačí přidat nějaký ten pohyb a omezit sladké. Jenže jsou i případy, kdy to vše děláte, a vysněná postava se stejně ne a ne dostavit. Podívejme se na některé z možných příčin.

Je potřeba se vyspat

Pokud totiž svému tělu nedopřejete dostatečně dlouhý a kvalitní spánek, s přebytečnými kily se pravděpodobně budete stále potýkat. Protože lidé, kteří si v noci dostatečně neodpočinou, mají tendenci více jíst a podle výzkumů také častěji sahají po nezdravých potravinách.

Nedostatek spánku totiž ovlivňuje produkci hormonů leptinu a ghrelinu, které zodpovídají za pocit hladu, sytosti a apetitu. Chcete-li mít svá kila pod kontrolou, odborníci se shodují, že musíte spát 7–9 hodin denně.

Hlavně klid a žádný stres

Při něm se do těla vyplavuje hormon kortizol, což vede ke zvýšení krevního tlaku a také hladiny krevního cukru. Je prokázáno, že při zvýšené hladině kortizolu dochází k ukládání tzv. viscerálního tuku (toho, který je uložen mezi orgány v dutině břišní).

Kromě toho, že zvětšuje obvod vašeho pasu, je spojen i s obrovským množstvím zdravotních komplikací.

Stárnutí nepomáhá

S přibývajícími svíčkami na narozeninovém dortu většinou naskakují kila, i když jste na jídelníčku nic nezměnila. Viníkem je zpomalení metabolismu, které začíná už kolem 20. roku věku a po 40. narozeninách se stává výrazným.

Na rychlost spalování má vliv řada faktorů, jako např. pohlaví, výška, genetické dispozice nebo třeba to, kolik svalové hmoty na těle máte.

Za vším vězí hormony

Hormony ovlivňují všechny procesy, které se v těle odehrávají. Kilogramy navíc se objevují především při změnách hladiny estrogenu, jež jsou typické pro období kolem menopauzy.

Pozor na léky

Při pravidelném užívání mohou být jednou z příčin, které stojí za tím, že se vám nedaří zhubnout, nebo i tloustnete. Způsobují zpomalení metabolismu, ale i zvýšení vašeho apetitu. Některé mají jako vedlejší účinky únavu nebo i potíže s dýcháním, a tak omezují v pohybu.

Jezte velice pomalu

Kromě toho, že si jídlo více vychutnáte, sníte toho mnohem méně! Mozku totiž trvá nejméně patnáct minut, než zachytí a zpracuje signály těla o tom, že je syté. Proto ten, kdo jí rychle, často také tloustne.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden