Můj kousek štěstí

Proč se čítíte špatně i když je hezky?

Většina z nás se na jaro těší. Proč se tedy teď, když je v plném proudu, všechno kvete a sluníčko svítí, cítí někteří z nás ještě deprimovanější  než na konci zimy?

Náročné přechody

Je to vlastně paradox. Čím víc jsme odtrženi od přírody a přirozeného způsobu života, tím víc a častěji se u nás projevuje přecitlivělost na změny počasí. Navíc kvůli klimatickým změnám jsou přechody mezi jarem a zimou čím dál tím ostřejší. Vlastně by se dalo říct, že po pár pošmourných dnech s kolísavým počasím čím dál tím častěji vkročíme přímo do léta. A to je pro tělo i psychiku hodně velká zátěž. Není divu, že místo přílivu energie a dobré nálady se dočkáme únavy a nechuti k čemukoli. Špatná až depresivní nálada postihuje na jaře hlavně ty z nás, kteří mají k výkyvům nálady sklony a už jimi v minulosti trpěli.

Kontrastní kulisy

Důvod tkví částečně v očekávání a také ve srovnávání. Od jara si toho hodně slibujeme. Že se budeme cítit lépe, že nám hodně věcí půjde snáze, že dojde ke změně k lepšímu. Ale příliš rychlá změna přinese jen další zátěž a logickým důsledkem je pak zklamání, které špatnou náladu jen prohloubí. Ovšem jaro takto nepůsobí na všechny. Když pak kolem sebe člověk vidí lidi, kteří jsou skutečně nabití dobrou náladou a optimismem, může to jeho depresi prohloubit víc, než je únosné.

Jak z toho ven

Pokud vám jaro dělá těžkou hlavu, nebuďte na sebe přísní. Hodně odpočívejte, dobře jezte, choďte ven a dělejte to, co vás baví. Vyhledávejte společnost lidí, se kterými je vám dobře. Jestliže se cítíte skutečně mizerně, nebojte se vyhledat lékaře a nechat si, na krátký čas, předepsat lehká antidepresiva. V případě, že upřednostňujete přírodní léčbu, zkuste meduňku nebo kozlíkové kapky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden