Moje sladké tajemství

Proč se cítíte úplně bez energie?

Cítíte se vyčerpaná bez zjevného důvodu? Možná je na čase zjistit, co za tím vězí.

• Odkládáte vstávání

Je bezesporu velmi lákavé zmáčknout ráno na budíku tlačítko „odložit“ a dopřát si ještě pár minut sladkého lenošení v posteli. Ve skutečnosti si ale nepomůžete, spíš naopak. Naruší vám to přirozený nárůst hormonu kortizolu, který stoupá těsně po probuzení a způsobuje, že jste čilá.

Jednoduše: jakmile zaspíte, čeká vás mnohem těžší ranní rozběh. Pokud si chcete zdřímnout o chvilku déle, raději si už večer nastavte budík o patnáct minut dopředu a položte ho na opačný konec postele, abyste se přinutila vstát.

Důležité je mít kvalitní a dlouhý spánek.

• Zanedbáváte snídani

Nejhorší, co můžete udělat, je začít den nalačno nebo se po ránu odbýt pouze čajem. Pokud tak učiníte, s velkou pravděpodobností vás dříve či později začne trápit únava. Ne nadarmo se říká, že snídaně je hlavní jídlo dne.

Dopřejte si celozrnné sacharidy, doplňte je bílkovinami a zdravým tukem, kterému trvá déle, než se rozloží, a dodá vám energii na delší čas. Dejte si například vajíčka s celozrnným pečivem nebo ovesnou kaši s oříšky.

• Přeháníte to s kávou

Mnoho lidí začíná den šálkem kávy. Není to ovšem nejšťastnější řešení, protože tělo si dvě až tři hodiny po probuzení hormony samo vytváří energii, takže nepotřebuje povzbudit kávou. Podle odborníků byste si první dávku měla dát až mezi desátou a dvanáctou dopoledne.

Tehdy vám dodá potřebnou energetickou vzpruhu. Možná si to neumíte představit, ale věřte, že vaše tělo se tomu rychle přizpůsobí a za pár dní už takto budete bez problémů fungovat.

Důležité je i to, kdy si dáte poslední kávu. Vypít byste ji měla nejpozději pět hodin před spaním, jinak vám může způsobit těžkosti s usínáním.

• Cpete se sladkostmi

Cukr vám sice rychle dodá energii, ale ta se vám stejně rychle vytratí a budete se cítit ještě unavenější než předtím. Místo sladkostí sáhněte raději po oříšcích, ideálně nesolených, jež vám doplní energii na delší čas.

• Nehýbete se

Jste-li unavená, cvičení je asi to poslední, co byste chtěla dělat, ale věřte tomu, že už dvacetiminutová procházka svižným krokem na čerstvém vzduchu povzbudí tělo i mysl.

Máte-li mnoho povinností a nenajdete si chvilku čas na procházku, pomůže vám, když si protáhnete ruce nebo alespoň zakroužíte prsty. Zrychlí se vám proudění krve v těle.

• Nevětráte

V místnosti s vydýchaným vzduchem se nebudete cítit dobře. Nízká kvalita vzduchu se projeví únavou, zhoršenou náladou a bolestmi hlavy. Proto je důležité, abyste větrala.

V kanceláři bez klimatizace větrejte každou hodinu nárazovým otevřením oken dokořán v zimě na pět minut, v létě klidně patnáct až dvacet minut. Tak splníte hygienické minimum. Pokud se místnost nedá dobře vyvětrat, jděte na pár minut ven na čerstvý vzduch.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden