Můj čas na kafíčko

Proč se Langmajer rozhodl změnit svůj život? Po čem stále touží?

Známý záletník z ničeho nic začíná sekat dobrotu na všech frontách! Můžeme mu to věřit?

Už sedm let se slavný nevěrník uklidnil po boku temperamentní černovlásky Adély Gondíkové (43). Přesto se úspěšný herec Jiří Langmajer (50) stále hledá. Co mu v jeho životě nejvíc schází a nemůže to najít? A proč najednou tak otočil a snaží se být lepším člověkem v práci i soukromí?

Za rovné půl století svého života toho herec Jiří Langmajer (50) zažil opravdu hodně! Hraje ve filmech, seriálech a téměř denně dokonce v divadle. V létě navíc bude zase hrát v obnovených dva a třiceti představením divácky velmi oblíbeného muzikálu Mamma Mia v pražském divadle Hybernia. Přesto se sebou na oko svérázný „Langoš“ pořád není úplně spokojený a prožívá v sobě svůj vlastní před světem ukrytý boj. Co podle svého okolí i něho samotného dělá špatně? A už se úplně vyrovnal s tím, že před rovnými deseti lety téměř přišel o život?

Své dvě dcery do společnosti moc často nebere.

S hrůzami z minulosti bojuje dodnes

Charismatickému herci moc nescházelo a jeho fanoušci se mohli chodit už jen koukat na místo jeho posledního odpočinku. Jirka herectvím opravdu žije a do všeho jde naplno. To byl případ i natáčení ve filmu Na vlastní nebezpečí v divoké nespoutané přírodě Bosny a Hercegoviny, jehož název si vyzkoušel doslova na vlastní kůži a málem na to doplatil vlastním životem. Na přeražení páteře způsobené pádem z vysokého vodopádu nikdy nezapomene. Tehdy musel podstoupit dvě náročné a nebezpečné operace a nebylo vůbec jisté, jestli následkům svého zranění nepodlehne. Jirka se ale znovu postavil na nohy, ačkoliv každý den zápasí s ochromující bolestí a stále musí docházet na pravidelné rehabilitace. Byl snad tohle jeden z jeho hlavních impulzů, kdy se rozhodl přehodnotit svůj dosavadní život? To proto bere poslední dobou méně náročné nabídky na role jako je hlavní postava v divácky zatím velmi úspěšném snímku Špunti na vodě nebo nová pohádka, kde bude hrát nóbl čerta v obleku a kravatě? Jak sám přiznává, do nebezpečí se už zdaleka nehrne tolik jako před lety.

V muzikálu Mamma Mia! ukázal, že umí také skvěle zpívat!

Co mu od malička schází?

Ve skutečnosti ho ale daleko víc bolí jiná věc než zranění z pádu do vody. A to fakt, že za celý svůj život nepoznal žádného člověka, který by mu byl natolik blízký, že by ho považoval za svého nejlepšího přítele. „Já jsem měl vždycky spoustu kamarádů, ale ne takovýho toho na život a na smrt,“ svěřil se naprosto otevřeně se svou bolestnou ránou Jirka. Je to tím, že na svoje okolí působil vždycky trochu arogantně, takže se k němu každý bál víc přiblížit? Má sice mladšího bratra Lukáše Langmajera (36), ale s tím, i když by se to dalo očekávat, nemá zrovna stejný pohled na život. A to i přes to, že jsou oba herci a společné téma k hovoru by se tak našlo velmi snadno. U Jiřího tak spíš platí, že rodinu si člověk zkrátka nevybírá. Jak je na tom herec alespoň se svým otcem, kterého kvůli vzájemné tvrdohlavosti také řadu let příliš nevyhledával?

S bratrem si zatím moc nerozumí.

S tátou se po letech prolomily ledy

Alespoň na téhle frontě udělal známý herec menší pokrok. Nejen, že už je se svým o dvacet let starším tatínkem ve stálém kontaktu, ale dokonce ho po tolika letech opět považuje za jednoho ze svých blízkých kamarádů. Za přítele, který mu byl naprosto vždycky na rovinu schopen říct, co jeho nejstarší syn dělá špatně. „Jo, to on umí dobře. Ten celkem dost neurvale při mých začátcích dokázal říct, co mu vadí,“ vzpomíná teď už s úsměvem Jirka. Jenže role se teď po letech trochu otočili a tak mu to talentovaný herec často oplácí. To ale pro ně oba není překážka k tomu, aby společně podnikali výlety na kole nebo slézali na daleké Korsice, kam herec bere i svou přítelkyni usměvavou herečku a moderátorku Adélu Gondíkovou (43), nejednu skálu. Celoživotní suverén, který si od nikoho nedal nikdy nic diktovat, se tak zřejmě rozhodl, že na svých vztazích zapracuje. Jak hodně se do toho pustí a jestli mu tohle nadšení vydrží i dál se budeme muset nechat překvapit. Že bychom se do budoucna dočkali i další svatby, která by byla po společných sedmi strávených letech s Adélou dalším logickým krokem? Nebo se Jirka opět utrhne ze řetězu a uvědomí si, že do šedesáti a na to se usadit má ještě stále času dost? To ukáže až čas.

Kvůli rolím musel žít vždycky úplně na hraně

I když vyvolává ve svém okolí dojem, že má na všechny navrch, druhým dechem sebekriticky dodává, že mu nebylo pro jeho herecké umění „z hůry dáno“. Aby tedy mohl ztvárnit různé mnohdy až psychopatické role, musel se na to celý den vnitřně připravovat. „Já jsem v sobě neustále živil to, co jsem pak mohl dát večer těm lidem při představení. Nejsem tak přirozeně talentovanej jako je třeba Ivan Trojan,“ práskl na sebe Jirka s tím, že ale ničeho nelituje a rád by si podobnou postavu ještě zahrál. Ačkoliv by to znamenalo to, že by musel žít doslova na hraně rozpolcenosti, stále zamilovaný a s lehkou kocovinou. Znamená to, že by se kvůli práci byl ochotný opět vystavit nebezpečí a podstoupit problémy, které mu drsné role vyvrženců přinesly? Jak se Jiří Langmajer rozhodne dál? Bude žít konečně klidnější život, na který má našlápnuto nebo znovu sklouzne do kolotoče běsů a přetvářky? Pomůže mu v rozhodování třeba přítelkyně Adéla, která teď na něho po ukončení účinkování v Tvojí tváři bude mít konečně trochu víc času? Jak tohle dopadne?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden