Můj kousek štěstí

Proč se nám tvoří pigmentové skvrny

S přibývajícím sluníčkem začínáme řešit vady na naší pleti. Jednou z nich jsou i pigmentové skvrny.  

Ty jsou vedle vrásek jedním z nejčastějších problémů s pletí, které ženy v dospělosti řeší. Ne příliš pozitivní zprávou je, že se jedná o jeden z nejsložitějších problémů pleti. Je to proto, že kožní buňky mají vlastní paměť, a tak čím déle hyperpigmentací trpíte, tím náročnější je následně i její zesvětlení. A navíc stačí trochu UV záření a jsou zpět. Co vaší pleti v tomto ohledu škodí?

Teplo způsobující přehřátí pleti

Už kolem třicátého roku věku se na vaší pleti mohou vyskytovat tmavší skvrnky. Za hlavní zlo je považováno sluneční záření, ale teplo v tom hraje nemalou úlohu.

  Hormony

Dalším škůdcem jsou hormony. Přesněji řečeno hlavně estrogen a progesteron, které mohou zapříčinit větší produkci melaninu. To má za následek jeho hromadění v kůži a vznik nevzhledných pigmentových skvrn. A tak nejen užívání hormonální antikoncepce, ale třeba i samotné těhotenství může díky výskytu většího množství hormonů zvýšit i riziko tvorby tmavších skvrn. Říká se jim melasma.

Zánět pleti a jizvy

Třetím rizikovým faktorem příčiny vzniku pigmentových skvrn je zánět v pleti. Často je způsobený například mačkáním nevzhledných pupínků. Tento typ má svůj vlastní název, a to pozánětlivá hyperpigmentace. Dojde k ní, když melanocyty v epidermis produkují více kožního pigmentu. V tomto případě tmavší kožní buňky bývají časem nahrazeny novými, které již ztmavené nemusí být. To celé díky obnově buněk. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden