Můj čas na kafíčko

Proč se nemusíte bát mamografu ani ultrazvuku

Karcinom prsu je nejčastějším ženským nádorovým onemocněním

Ročně u nás onemocní rakovinou prsu kolem šesti tisíc žen. Prsní nádory se ale dobře léčí. Částečně i vlivem mamografu a ultrazvuku, které naštěstí zachytí onemocnění už v samých počátcích. Jak tato vyšetření probíhají?

Při včasně odhalení karcinomu prsu díky mamografu a ultrazvuku je velká šance na úplné vyléčení. Chirurgický zákrok bývá navíc drobný a po zhojení na prsu nebývá ani patrný.

Mnohé ženy se ale těmto vyšetřením vyhýbají kvůli obavám z bolesti, nebo velké dávce rentgenového záření. Proč byste se neměly bát a co vlastně máte od vyšetření očekávat?

Mamograf: vhodný pro ženy 45+

Mamografi e je rentgenové vyšetření prsů na speciálním přístroji zvaném mamograf. Dávky záření jsou minimální a díky využití tzv. měkké techniky je vyšetření zcela bezpečné. Provádí se ve stoje a trvá jen chvilku. Vyškolená asistentka vloží prs mezi dvě desky, které na něj přitiskne.

Může to trochu tlačit, ale rozhodně nejde o nic hrozného. Vyšetření se proto doporučuje absolvovat v první třetině menstruačního cyklu, kdy bývají prsy méně citlivé. Mamograf je vhodný hlavně pro ženy nad 45 let, protože je schopen zachytit drobnější známky karcinomů než ultrazvuk.

U žen s vysokým rizikem onemocnění (dědičné dispozice či při nahmatání bulky při samovyšetření) se mamograf provádí i  ve výrazně nižším věku.

Ultrazvuk: vhodný pro mladší ženy

Vyšetření je vhodné pro ženy bez příznaků mladší 40 let. Trvá kolem 10 minut a vůbec nebolí. Při vyšetření ultrazvukem ležíte na lehátku na zádech, případně střídavě na pravém či levém boku. Tato procedura je naprosto bezbolestná.

Vyšetřovací sondou, kterou posunuje po povrchu prsu, prohlíží lékař postupně celou oblast včetně podpažních jamek. Lékaři přesně určí povahu a nebezpečnost nalezeného ložiska, nejčastěji se ale jedná o neškodné, často hormonální nezhoubné nádory, cysty či fibroadenomy. Výsledek se dozvíte okamžitě.

Kdy hradí vyšetření pojišťovny?

Preventivní vyšetření mamografem je ženám nad 45 let v Česku ve dvouletých intervalech hrazeno všemi zdravotními pojišťovnami. Potřebujete k tomu jen žádanku od gynekologa nebo praktického lékaře. Jako samoplátkyně si můžete nechat vyšetření provést už po čtyřicítce.

V případě, že si samy nahmatáte změny, které potvrdí i ultrazvuk a které je třeba dovyšetřit, vám lékař vypíše žádanku a jdete na mamograf bezplatně i dříve. Pokud nemáte žádné příznaky, mamograf se před čtyřicítkou většinou neprovádí, stačí ultrazvuk.

Kolik si připlatíte?

Na vyšetření ultrazvukem byste měly zhruba od 30 let docházet už pravidelně, nejlépe jednou za dva roky. Žádanku od lékaře předem nepotřebujete, ale vyšetření si hradíte samy. Cena se pohybuje od 800 do 1100 Kč, záleží na tom, kde se necháte vyšetřit.

Každá zdravotní pojišťovna má však své bonusové programy, na základě kterých vybraným skupinám žen, zpravidla jsou dány věkovým rozmezím, na vyšetření přispívá.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden