Můj čas na kafíčko

Proč vás tak bolí zápěstí?

Tu ruku si snad useknu! Bolí vás zápěstí, brní vám prsty a nepříjemné pocity v dlaních vás dokonce i probouzejí v noci ze spaní? Bolest v oblasti zápěstí může mít mnoho příčin. Jednou z nich je takzvaný syndrom karpálního tunelu.

Někteří postižení tento stav laicky nazývají jako ucpané kanálky na ruce. Jednoduše řečeno, jde o utlačování nervů procházejících štěrbinou obklopenou zápěstními kostmi a vazy. Následkem jsou bolesti v dlani, pocity brnění, pálení a trnutí prstů.

Ženský problém

Postižena bývá aktivní ruka a ženy trpí těmito obtížemi 4x častěji než muži. Syndrom karpálního tunelu se ale může objevit také jako nemoc z povolání u profesí pracujících prsty, což jsou třeba hudebníci nebo písařky. Zpočátku se obtíže ozývají v noci, ale pokud se nijak neřeší, začnou se objevovat i ve dne a jsou dlouhodobé.

Pomůže jen lékař

Proto je nutné zajít k lékaři včas a předejít tak nejen dlouhému trápení, ale i riziku trvalého poškození nervu.Na lehčí stadia zabírají léky proti otokům, chladné obklady a zafixování zápěstí do pohodlné pozice. Možná je také fyzioterapie, léčba enzymy nebo akupunktura. V pokročilejších fázích nemoci je pak nutný chirurgický zákrok, který uvolní utlačovaný nerv. Zákrok se provádí ambulantně a v místním znecitlivění.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden