Moje sladké tajemství

Proč vlastně žárlíme?

Přílišná žárlivost může způsobit katastrofu!

Žárlí skoro každý. Muži i ženy. Žárlíme, i když víme, že je to projev slabosti a nezdravého lpění na partnerovi. Jenže si nemůžeme pomoci. Jak z toho začarovaného kruhu ven?

Čas od času žárlí muži stejně jako ženy. Silnější pohlaví obvykle žárlí na své soky, kteří je převyšují bohatstvím a fyzickou silo, ženy zase žárlí na mladší a krásnější rivalky. Žárlivost patří k dědictví našich předků, kdy jim zajistila lepší šance na přežití.

Muži díky tomuto varovnému pocitu můžou ohlídat pokračování svých genů, aby si byli jisti svým otcovstvím. Ženy sice o svém mateřství nepochybují, ale zas je varovný pocit žárlivosti zaplaví, když mají strach, aby se partner nezakoukal jinde a neztratil zájem o živení svých potomků.

Kam až může dojít žárlivost

V době namlouvání se obvykle oba partneři snaží. Co se ale pak vlastně stane v mozku člověka, kterému žárlivost úplně zatemní rozum? Vzpomeňme na dávného Othella, který uškrtil svou lásku ze žárlivosti.

Ublížit partnerce či partnerovi pod velkým tlakem a za určitých okolností je podle odborníků schopen téměř kdokoliv. Záleží na tom, co se ve vztahu děje, jak se oba aktéři k sobě chovají. Ale pak jsou tragicky končící vztahy, kde jeden druhého tak dlouho provokuje a ponižuje, až nakonec pověstná poslední kapka přeteče a způsobí katastrofu.

Kdo koho provokuje víc

Podle psychologů ženy v provokacích k žárlení jednoznačně vedou. Ženy, které jsou na partnera víc vázané, než on na ně, schválně pokoušejí jeho žárlivost. Mají totiž silnější potřebu ujistit se o jeho přízni a o tom, jestli o ně bude usilovat.

Muži zase žárlí ve chvíli, kdy se cítí být slabší, než ženy, a tak se začnou chovat poddajně. Udělají pro partnerku prakticky cokoli, jen aby si ji udrželi. Přitom se ale snaží být vedle ní pořád na pozoru, v přítomnosti ostatních ji mít jen pro sebe a využívá k tomu všechny formy manipulace. Na co si dávat dobrý pozor Navzdory citovým bouřím se i ve zralém věku může rozhořet hotová citová bouře a láska může být opravdu slepá.

Sledujte, jak se partner chová ve vypjatých situacích, jak reaguje na odmítnutí a kritiku. Pozor na nevyrovnané osoby s nízkým sebevědomím, ale i na romantiky. Jeho vášnivé projevy lásky vám sice mohou zpočátku imponovat, ale běda, jakmile se objeví potenciální sok! I když je konkurenční boj zdravý a partnery motivuje, aby o sebe více usilovali, je třeba mít se na pozoru.

Nejen ve vlastním postoji, ale i v chování vůči partnerovi.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden