Moje šťastná hvězda

Prodýchejte se k vysokému věku

Kolik nádechů pro život máte?

Bez vody vydrží člověk několik dnů, bez jídla dokonce několik týdnů, ale bez vzduchu přežije sotva pár minut. Podle jogínů je správné dýchání tou nejlepší a nejrychlejší cestou ke zdraví.

E xistuje obecně zažitý názor, že nejdůležitější je dýchat čerstvý a čistý vzduch. To je pravda, ale jen částečně. Vzpomeňte si, když jste se byli naposledy projít třeba v lese. Hodiny jste chodili křížem krážem svěží zelení a inhalovali zdravé povětří.

Domů jste se vraceli s těžkou hlavou, utahaní a zralí akorát tak do postele. Důvod? Lidově řečeno „otrava kyslíkem“.

Šetřete vzduchem

Ten je samozřejmě nezbytný pro okysličování krve a orgánů, ale celá řada dalších chemických reakcí probíhajících uvnitř těla závisí na koncentraci oxidu uhličitého, který se hromadí v momentě, kdy zadržujeme dech.

A naopak – ve chvílích, kdy se nadechujeme z plných plic, množství tohoto plynu klesá, a tím dochází k zúžení cév vedoucích do srdce a do mozku. Proto ta únava a bolehlav.

Plíce protrénujete jógou nebo obyčejným strečinkem.

Deset minut pro zdraví

Už staří Tibeťané tvrdili, že k tomu, aby člověk dlouho žil, je nutné dýchat hluboce a v delších intervalech.

Časté a mělké dýchání život zkracuje. K podobnému závěru dospěli i vědci. Správné dýchání podle nich může prodloužit život o 30 až 40 let! Pravdou ale je, že asijští mniši praktikují každý den několikahodinová dechová cvičení, což pro běžného Evropana není časově zvládnutelné.

Nicméně existují techniky, které vám mohou prodloužit život, pokud se jim budete věnovat 10 až 15 minut denně.

Trénujte úplný dech

Tento cvik můžete provádět vstoje, vsedě nebo vleže. Uvolněte se a zavřete oči. Klidně dýchejte nosem. Snažte se nadechnout do spodní části plic (břicho by mělo být pěkně vypnuté). Poté se nadechněte do střední části plic. Pak vypněte hrudník dopředu a nadechněte se do horní části plic.

Při rozpínání hrudníku současně lehce roztahujte ramena. Tyto tři fáze tzv. úplného dýchání následně spojte do jednoho pomalého nádechu, při kterém se celý hrudník odshora dolů roztahuje a plní vzduchem.

Potom pomalu a zvolna vydechněte. Při výdechu postupně vtahujte břicho. Tento cvik pomáhá k lepšímu proudění energie v těle, podporuje hormonální systém a posiluje srdce.

Zhubněte bez diety

Pokud se vám to zdá příliš složité, začněte s něčím jednodušším. Několikrát za den zadržte dech aspoň na 30 vteřin. Víte, že díky tomuto „fíglu“ můžete shodit i nějaká kila? Když budete cvičit denně, za dva měsíce můžete být až o čtyři kila lehčí. I bez diety. Nezapomínejte na to, že dýcháme také kůží.

Několikrát za den vyvětrejte a doma choďte co nejméně oblečení (třeba jen ve spodním prádle).

Víte, že správné dýchání pomáhá hubnout?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden