Můj kousek štěstí

Prožila jsem život až do morku kostí

Můj kousek štěstí

Klavír nesnášela, bavily ji knihy a chtěla se stát lékařkou, Osud s ní měl ale jiné plány

Její Modlitba pro Martu a Nechte zvony znít hrály soudruhům na nervy tak, že jí znemožnili převzít si za rok 1969 Zlatého slavíka.

Umělecká kariéra a život Marty Kubišové (80) je příběhem úspěšné zpěvačky, kterou se pokusila zničit a z dosahu publika vymazat politická moc. Ji to ale nezlomilo. Její písně, které zazněly během vpádu vojsk Varšavské smlouvy na naše území v roce 1968, jsou dodnes symbolem porevoluční doby i síly a odvahy národa.

Vyhozené peníze

Marta Kubišová se narodila v Českých Budějovicích do rodiny lékaře, matka prodávala v obchodě s deskami. V roce 1952 se rodina přestěhovala do Poděbrad, kde Marta vystudovala gymnázium.  Snahu rodičů o její hudební vzdělání v podobě hry na klavír komentovala Kubišová slovy: „V mém případě to byly vyhozené peníze.“

Zpočátku neměla k hudbě zrovna vřelý vztah. Klavír bojkotovala a na místo toho se dala na čtení knih. Ke zpěvu se poté dostala úplnou náhodou.

„Při zpěvu u klavíru mě slyšel místní muzikant a objevil ve mně talent,“ vzpomínala. Dětství prožila hezké, ačkoliv už jako malá vnímala, že

Zbývá vám 83% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden