Moje sladké tajemství

Průjem umí v létě potrápit

Zejména na cestách není příjemné řešit střevní potíže.

Léto je doba dovolených a zároveň nástrah. Kromě spálení od sluníčka je nejčastější zdravotní potíží střevní infekce. Jaké jsou zásady bezpečného stolování a jak si s nemocí nejlépe poradit?

Průjem patří mezi nejčastější potíže, které nás na dovolensé potkají. Mohou nastat, když sníme něco nevhodného, nebo něco, na co nejsme zvyklí. Může být doprovázen nevolností, křečemi a teplotou.

Cestovatelskému průjmu se vyhnete jednoduše tak, že budete používat balenou vodu nejen k pití, ale třeba i k omývání ovoce. Pozor na led v nápojích. Ten raději vynechte.

Nejezte syrovou zeleninu a raději ani zmrzlinu. Nedotýkejte se společných ručníků na toaletách a nehlaďte volně se pohybující zvířata. Přestože k tomu dovolená svádí, nepřejídejte se. Množství a zbytečně divoké kombinace pokrmů vám jen uškodí.

Pozor na kuřecí maso

Domácí prostředí skýtá také mnohé nástrahy. V horkém počasí se všechno rychleji kazí. Zatímco v běžném provozu necháte klidně po dovaření zbytky jídla v hrncích na plotně i poté, co vychladnou, v teplých dnech to rozhodně nedělejte.

Dávejte si pozor na dostatečně tepelně upravené maso a vejce, vyčleňte si speciální nože a prkénka na syrové maso, aby nedošlo ke kontaminaci jiných potravin. Při grilování dbejte hlavně na propečení kuřecího masa.

Mějte po ruce probiotika

Jako první pomoc proti průjmu jsou vhodná probiotika, která obnovují přirozené množství bakterií ve střevech. Jsou to živé mikroorganismy, kterým je potřeba připravit správné podmínky pro růst.

Jsou citlivá na pH, změny teploty a kyslík. Dodržujte proto pokyny uvedené na obalu. Proti průjmu se dále užívají léky, které mají schopnost vázat na svůj povrch toxiny a tím je odstraní z těla, například aktivní uhlí nebo Smecta.

Pokud máte podezření na průjem způsobený bakteriemi, pomůže lék typu Endiaron. V akutních stavech pomůže „zpomalovač“ střevních pohybů jako třeba Imodium.

Jídlo jako lék

Kromě léků je potřeba ve velkém doplňovat tekutiny a nasadit dietu. První den si naordinujte hladovku, tělo se musí zbavit škodlivin a trávení by je jen zatěžovalo. Poté si dejte maximálně suchary, dušenou mrkev, vařené brambory, banán nebo bílé, suché pečivo.

Vhodná jsou jídla vařená v páře. Jezte častěji malé porce a vyhněte se smaženým a kořeněným pokrmům. Nepijte raději ani kávu, alkohol a perlivou vodu. Při infekčním průjmu je narušená rovnováha ve střevech.

Její obnovení podpoří fermentované potraviny a zakysané mléčné výrobky. Při návratu do běžného stravovacího režimu vyzkoušejte po lžičkách šťávu z kysaného zelí. Je možné zařadit do jídelníčku libovou šunku, rýži a těstoviny.

Domácí rehydratační roztok

Pokud potíže do tří dnů nezmizí, je vhodné zajít k lékaři. Protože tělo přichází o velké množství tekutin, namíchejte si rehydratační roztok, který je vhodně doplní. Budete k tomu potřebovat litr nepřevařené vody, 8 čajových lžiček cukru, 1 lžičku soli a šťávu ze dvou pomerančů.

Na rozdíl od obyčejné vody není zátěží pro organismus v libovolném množství. Navíc i lépe chsutná, a tak ho bez problémů vypijí i děti. Měl by se popíjet po malých dávkách nepřetržitě během dne.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden