Moje sladké tajemství

První pomoc na vaší letní dovolené

Aby se vaše vysněná letní dovolená nestala noční můrou, dopředu se připravte na nečekané problémy, které vás mohou u moře či v horách potkat. Poradíme vám, co si určitě vzít s sebou.

Opalování, koupání, sportování, procházky do přírody. To jsou nejčastější věci, kvůli kterým si lidé vybírají pobytové zájezdy. Všechny s sebou však nesou určité riziko, na které byste měli být připraveni, abyste si dovolenou užili podle svých představ.

Spáleniny

Zejména vysoké teploty a pobyt na slunci představují pro vaši pokožku v létě enormní zátěž. Zapomínat byste proto neměli na dostatečný příjem tekutin a také na ochranu krémy s vysokými UV faktory. Říká se, že kdo maže, ten jede. Pokud se tedy pořádně namažete alespoň dvacet minut před opalováním a budete se průběžně domazávat, nemusíte se bát spálení.

V opačném případě mějte raději po ruce chladivý gel, který vám pomůže pokožku zklidnit, zajistí rychlejší hojení spálenin a také, aby se vám do případných ranek nedostala infekce. V nouzovém případě můžete použít i vychlazený bílý jogurt.

Úžeh

Vzniká přímým působením slunečního záření na organismus, a pokud vás postihne, máte zřejmě přehřátý mozek.

Projevuje se bolestí hlavy, nevolnostmi, slabostí a někdy i křečemi. Chcete- li mu předejít, vždy si s sebou berte ven pokrývku hlavy, dostatek tekutin a také nějaký osvěžovací přípravek. Vedle termálních vod z lékáren najdete na pultech obchodů i přírodní pleťové vody a tonika, která účinně hydratují.

Drobný hmyz

Patříte-li mezi dobrodruhy a rádi vyrážíte na toulky přírodou nebo rovnou do kempu pod stan, můžete si být jisti, že vám společnost budou dělat i klíšťata, komáři a další hmyz. Vždy než vyrazíte do lesa, se proto postříkejte repelentem, který účinkuje ideálně po dobu několika hodin. Čím více, tím lépe. Pokud vás i přesto nějaký hmyz dožene, mějte po ruce přípravek určený po jeho bodnutí, který pomůže ošetřit ranku, zklidnit svědění a otok a předcházet případným zánětům kůže.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden