Moje chvilka pohody

První pomoc pro bolavé zápěstí

Dnešní „počítačová a mobilová“ doba ničí zápěstí. Tak se o ně starejte, dokud je čas, jinak vás postihne zánět karpálního tunelu.

Dříve trpěli syndromem karpálního tunelu ponejvíce lidé starší 45 let. Z žen to byly hlavně sekretářky, stenografky, klavíristky nebo ty, jejichž povolání vyžadovalo jemnou práci rukou. Z mužů pak ti, kteří pracovali s vrtačkami, vibračními stroji nebo podobnými zařízeními. Dnes k lékaři přicházejí s bolavýma rukama čím dál mladší ročníky. To proto, že jednou z relativně častých příčin zánětu karpálního tunelu je opakující se práce s klávesnicí a myší počítače.

Jak se projevuje

Typická pro toto onemocnění je trvalé mravenčení a později bolest v zápěstí, šířící se od prstů až na předloktí. Zpočátku se projeví při námaze a postupně se z občasné bolesti, objevující se kdykoli přes den i v noci, stává téměř stálá. Bolesti v zápěstí mohou vystřelovat až do ramenního kloubu a hlavy. Objevuje se také otok a ztuhlost zápěstí, svaly předloktí ztrácejí svalovou sílu a postupně ochabují.

3 dobré rady k počítači

1 Myš si vždycky podkládejte podložkou a při práci zápěstí neohýbejte ani nahoru, ani dolů, snažte se držet v rovině.

2 Každou hodinu si dělejte přestávky a během nich si procvičujte ruce.

3 Seďte vzpřímeně, chodidla mějte položená na zemi, kolena v pravém úhlu s bederními klouby.

Jak si procvičit ruce

* Spojte dlaně před hrudníkem a pomalu je 10 sekund otáčejte ze strany na stranu. Musíte cítit mírný tah.

* Masírujte a natahujte si prsty jeden po druhém, potom ohýbejte 10 sekund zápěstí nahoru a dolů. Stejné pohyby zápěstí opakujte s malým míčkem v dlani.

* Rozevřete ruce, napnuté prsty pokrčte v malých kloubech, pak je pevně sevřete v pěst, vydržte tak 5 sekund a poté uvolněte.

* Natáhněte postiženou ruku a prsty od sebe odtahujte a zase přibližujte k sobě. Cvičte alespoň 20 sekund.

* Nakonec ruce uvolněte a protřepte si dlaně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden