Můj čas na kafíčko

První pomoc z přírody

Určitě máte doma lékárničku s obvazem, náplastí,  univerzální mastičkou, tabletkami a bůh ví čím ještě. Co kdybyste si sestavili svou vlastní z bylinek? Jaké bylinky vám pomohou, když se říznete, bodne vás vosa nebo se spálíte?

Maceška na odřeniny

Spadla jste z kola a odřela si koleno nebo loket? Nebo jste zkrátka upadla a sedřela jste si kůži. Alkohol nechte ležet a raději si připravte bylinný odvar z macešky. Má dezinfekční účinky a tak je na vymývání ran nejlepší. Odřeninu si nejdříve opláchněte vodou a pak si připravte jednu polévkovou lžíci macešky polní a přelijte ji 250 ml vroucí vody. Nechte deset minut louhovat a sceďte. Odvarem si ránu oplachujte dvakrát denně. Na urychlení hojení použijte čerstvou šťávu z listů šalvěje lékařské, do které přidáte půl lžičky medu.

Na popáleniny cukrová řepa

Pokud jste se lehce popálila, to znamená, že vám kůže zčervenala, postižené místo vás bolí a pálí a nakonec vám vyskáčou drobné puchýře, znamená to, že jste utrpěla popáleninu prvního nebo druhé stupně. Vznikají popálením horkou párou, plotýnkou nebo například hrncem. Nej

Můžete ho potírat rovněž cibulí. Také se často používá šťáva z netřesku nebo z aloe very. List aloe rozřízněte a přiložte ho přímo na ránu. Později si můžete připravit zklidňující a hojivý balzám. Smíchejte 40 g cukrové řepy, 120 g květů a lístků růže a 40 g cibule. Vše pořádně rozmixujte, směs přiložte na popáleninu a převažte. Účinná je i mast připravená z pěti lžic kořeně kostivalu a deseti lžic květu třezalky. Bylinky naložte do půl litru panenského olivového oleje a přelijte do láhve. Mastičku nechte čtrnáct dní louhovat na teplém místě. Každý den ji trochu protřepte. Po uplynutí doby olej sceďte a používejte tak dlouho, dokud popálenina nezmizí nebo se neudělá jizva.

Vřes a kopřiva na bodnutí hmyzem

Takové bodnutí od vosy může být pořádně nepříjemné a především bolestivé. Pokud netrpíte žádnou alergií na hmyzí bodnutí, pak vám k odstranění pálení, bolesti a svědění pomohou bylinky. Po důkladném vyčištění vodou si místo potřete éterickým olejem z levandule lékařské a připravte si čaj z 20 g vřesu obecného, 10 g kopřivy dvoudomé a 10 g řepíku lékařského. Jednu polévkovou lžíci směsi zalijte čtvrt litrem vroucí vody. Nechte deset minut odstát a pak čaj sceďte. Pokud se do pár hodin bolest nezmírní, pak zkuste rozmačkat listí netřesku střešního a přiložit si ho na ránu. Na puchýře a špatně se hojící místa si udělejte bylinný roztok. Z 30 g natě přesličky rolní a půl litru vroucí vody si připravte odvar, který byste měla nechat macerovat alespoň dvě hodiny. Pak ho patnáct až dvacet minut vařte a patnáct minut louhujte. Odvar používejte na omývání kůže nebo jako obklad.

S oparem zatočí meduňka

Jde o virové onemocnění, které se projevuje zánětem kůže vytvořeným herpetickými viry. Ty mají schopnost v těle dlouhodobě přetrvávat a jakmile dojde k oslabení vaší imunity, okamžitě se objeví opar. Nekupujte si drahé náplasti a mastičky a vsaďte na silný čaj, který si připravíte z 10 g meduňky lékařské, kořene lopuchu plstnatého, kořene pýru plazivého, listu kopřivy dvoudomé a 5 g listu ořešáku královského.

Čajovou lžičku směsi přelijte 200 ml studené vody a nechte dvě hodiny odstát. Potom směs zahřívejte až do bodu varu a vařte jednu minutu. Pak čaj patnáct až dvacet minut louhujte a nakonec sceďte. Pijte dva až tři šálky denně. Pomůže vám dostat opar pod kontrolu a rychle se ho zbavit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden