Moje sladké tajemství

První známky demence

Věk se bohužel projevuje i stárnutím mozku, zhoršuje se paměť a zpomalují reakce. Neznamená to, že bychom se všichni měli bát demence. Je potřeba ale vědět, jakých příznaků si všímat.

de o neurodegenerativní onemocnění, které má příčinu nejčastěji v Alzheimerově chorobě, cévní mozkové příhodě, onemocnění slinivky nebo štítné žlázy a po úrazu. Projevuje se zhoršením paměti, orientace, schopnosti vyjadřovat se a porozumět řeči.

Zapomínání je normální, jestliže si však ostatní všimnou, že v konverzaci neudržíte nit a ptáte se na stejné otázky nebo je obtížné vzpomenout si na podrobnosti toho, co jste právě sledovali v televizi, je na čase zpozornět.

Postižení lidé také mohou ztratit orientaci ve známém prostředí a v čase. Pacienti si nedokážou vybavit, jaký je den v týdnu, jestli je čas snídaně, nebo večeře, nebo dokonce určit, jaké je roční období.

Na nákup bez seznamu

Stařeckou demenci lze při včasném odhalení léčit rehabilitací, terapií a léky. První, komu byste se měli svěřit, je praktický lékař. Nemoci lze předejít především zdravým životním stylem.

Nepřehánějte to s alkoholem, zařaďte do své denní rutiny pravidelný pohyb a choďte pěšky. Hlídejte si krevní tlak, váhu a zařaďte do jídelníčku tučné ryby, ořechy a celozrnné pečivo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden