Prvorepubliková paštika

Příprava této paštiky zabere sice trochu více času, ale rozhodně stojí za to ji vyzkoušet!


Ingredience:


1 lžíce madeirského vína


1 hrst pistácií


10 kapek rumu


150 g vepřového a telecího masa


2 žloutky


2 lžičky paštikového koření


400 g drůbežích/telecích/ vepřových jater


12 plátků anglické slaniny


1 hrst tymiánu


sůl


Postup:


Játra očistěte a nakrájejte. Osolte je, poprašte částí koření a nechte 2 hodiny odležet. Na náplň umelte dohromady vepřové a telecí nebo drůbeží maso na velmi jemnou směs.


Vmíchejte žloutky, sůl, zbylé koření, madeiru, několik kapek rumu, nasekané pistácie, vše dobře promíchejte a nechte půl hodiny stát.


Formy vyložte plátky slaniny tak, aby přečnívaly. Naplňte je zhruba do poloviny masovou směsí, do které vtlačte kousky jater, přikryjte zbytkem směsi, přetáhněte slaninou a formy uzavřete.


Vložte do kastrolu, na jehož dno dejte namočenou utěrku, zalijte horkou vodou tak, aby dosahovala do poloviny výšky forem, kastrol přikryjte a paštiky vařte na mírném plameni asi půl hodiny. Pak je vyjměte a nechte zcela vychladnout.


Něco navíc


Paštika je skvělá jako luxusní předkrm s krajíčkem křupavého toastu nebo se hodí jako výtečný jedlý dárek.

reklama
reklama

Komentáře