Můj čas na kafíčko

Pryč s vysušenou pokožkou rukou

Myjete si ruce o hodně častěji a důkladněji než kdykoli dřív? Možná se i vás dotýká vedlejší efekt, vysušená nebo popraskaná pokožka rukou. Nenechte ji svědit, pálit, a už vůbec ne uschnout!

Nejvíce se namáhaná pokožka rukou týká těch, kteří například pracují ve zdravotnictví, vykonávají úklidové práce, anebo těch z vás, které máte třeba zahrádku, kde musíte plést, okopávat záhonky a podobně.

Myjte si ručičky důkladně, ale se stejnou naléhavostí se věnujte i následné péči o ruce a používejte v přiměřené míře hydratační kosmetické produkty, ale neomezujte se jen na ně. Časté mytí rukou nebo používání dezinfekčních přípravků totiž vede k vysušení kůže, k jejímu podráždění, a někdy dokonce až ke vzniku atopické dermatitidy.

Co se děje s kůží?

Při opětovném mytí rukou pokožka ztrácí lipidovou vrstvu, což vede k narušení její přirozené ochrany. Následně pak kůže není schopna zadržovat vlhkost. Voňavé kosmetické přípravky jsou samozřejmě pro čichový vjem příjemné, ale nejen pro alergičky nejsou vždy vhodné.

U hydratačních krémů se proto vyhněte těm příliš parfémovaným, protože ty naopak pokožku rukou ještě více dehydratují! Nemluvě o tom, že kvůli svým parfémovým ingrediencím jsou obvykle i dražší.

Ubezpečujeme vás však, že krásně vonět mohou i přírodní neparfémované produkty, a to i bez přidaných chemických látek. Na co ale rozhodně zapomeňte, to je peeling, který by pokožku ještě dále obrousil a mnohem více vysušil!

Nejúčinnější přípravky

Promazát ruce několikrát denně je jedině dobře. Nedrhněte ruce ručníkem, otírejte je šetrně. Masti mají léčivý efekt a oleje zase obsahují řadu vitaminů. Esenciální oleje, jako třeba arganový i olivový, a nejrůznější masti mohou pomoci navrátit „usušeným“ rukám elasticitu a hebkost.

Kosmetická šlehaná másla jsou velice mastná, proto představují tu nejlepší volbu pro ty, které trápí extrémně vysušená pokožka. Skvěle obnovuje narušenou kůži i hydratační maska nebo zábal na ruce. Namažte si ruce silnou vrstvou krému, nasaďte si bavlněné rukavice a nechte krém působit celou noc. Ráno vám vaše ruce poděkují.

Vyrobte si domácí mast

Ponořte dvě stě gramů usušeného měsíčku do dvou set gramů slunečnicového nebo olivového oleje lisovaného za studena a nechte dva týdny na teplém místě, nikoli slunci, odpočívat.

Poté směs zahřejte ještě spolu s 30–40 gramy nastrouhaného včelího vosku, dokud se jeho vločky nerozpustí. Ihned poté vše prolisujte ještě zatepla například přes plenu TETRA do předem připravených kelímků na mast.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden