Moje sladké tajemství

Pryč se zácpou

Činnost našich střev sice není téma, které by bylo ve společnosti oblíbené, což ale neznamená, že není důležité! Naopak se v posledních letech ukazuje, jak obrovský vliv na naše zdraví má právě stav naší trávicí soustavy.

Neexistuje jednoznačně správný počet, jak často byste měli provádět velkou potřebu. Lékaři se však shodují na tom, že nejde ani tak o četnost jako o pravidelnost. Pokud někdo vykonává celoživotně potřebu obden, je to stejně v pořádku jako jít denně několikrát.

Pokud si ale neulevíte ani dvakrát za týden, znamená to, že trpíte zácpou. Pravděpodobně jde o přechodný jev, který se dá upravit jídelníčkem, může však jít i o projev jiného onemocnění. Zejména při dlouhodobých problémech je nutné jít k lékaři.

Strava je důležitá

Tento problém je nejčastěji způsoben stravou, kde chybí vláknina, a také nedostatečným pitným režimem. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny by měly být součástí každého jídelníčku, protože prochází tělem a končí v tlustém střevě, kde působí jako tzv. „kartáč střev“.

Ideálním a velmi dostupným zdrojem jsou například jablka, ale pozor, sníst je musíte se slupkou! Jedním z nejjednodušších způsobů, jak rozpohybovat zažívací trakt, je vypít dostatečné množství vody v průběhu dne.

Pokud si ale potřebujete ulevit okamžitě, je dobré vypít teplou až horkou vodu, a to hned po probuzení. Ani studená voda není špatnou volbou, ale nebude tak účinná.

Nezapomínejte na pohyb!

Opakovat, že fyzický pohyb je pro naše tělo prospěšný po všech stránkách, je asi zbytečné. Existuje ale jednoduchý cvik, který umí od zácpy zázračně ulevit.

A tím je obyčejný dřep. Dřepy pomáhají oddělit sedací kosti a vytvářejí prostor pro svěrač, aby se plně rozšířil a rozpohyboval stolici. Hitem poslední doby jsou stoličky, které se dávají pod nohy, tak, aby pozice těla na toaletě byla právě co nejvíce podobná dřepu. To je nápad, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden