Moje chvilka pohody

Psí nesnáze v horkém létě

S přicházejícím teplým počasím se objevují i nástrahy, na které je potřeba se připravit, abyste si léto se svým chlupáčem užili bez starostí.

Léto, to je dovolená, výlety, skvělé počasí a samá nová dobrodružství. Pokud se chystáte vzít s sebou svého čtyřnohého kamaráda, určitě nebudete litovat. Ale víte, jaké letní nástrahy mohou pejska potkat?

Přehřátí

Pes a horké letní teploty nejdou úplně dohromady. Teplo je pro ně jedno z největších rizik, jelikož nemohou své tělo ochlazovat pocením, tak jako lidé. Pes se ochlazuje pomocí zrychleného dýchání, anebo přes tlapky. Bohužel na základě toho mají omezenou možnost odvádění tepla z těla.

To v případě uzavřených prostor, ale i venkovních ploch na přímém slunci může vést k úžehu, bezvědomí a selhání krevního oběhu. Nenechávejte psa nikdy v autě, uvázaného na přímém slunci anebo bez dostatečného přísunu tekutin.

Ideální je mít všude s sebou na cestách cestovní láhev na pití pro psy, cestovní skládací misku, ale i chladící podložku a pro menší plemena i vestu či chladící šátek.

Koupání

Na delší cesty či procházky se vybavte cestovní lahví či miskou. Nikdy nenechávejte psa pít z kaluží či různých vodních nádrží a rybníků, kde voda nemá vábnou barvu. Může dojít k otravě anebo zažívacím potížím.

V případě, že chcete nechat psa ochladit plaváním v bazénu, rybníku či moři, měli byste jej mít stále na očích, snadno hrozí utonutí. Po koupání ve slaném moři vždy opláchněte psa vodou. Psa do vody nikdy nepouštějte uhnaného – mohlo by dojít k šoku.

Venčení

Jak často chodit se psem ven, když venkovní teplota atakuje třicítku? U země je obvykle teplota ještě vyšší a asfalt či jiné venkovní plochy jsou na dotek horké. Doporučuje se venčit ráno či později odpoledne, kdy už nebývají venkovní plochy tolik rozpálené.

Zároveň před každým venčením zkuste sáhnout dlaní na chodník, pokud není horký pokračujte. Horký asfalt může vytvořit puchýře, nebo úplně zničit celou tlapku. Pokud musíte jít se psem ven přes den, tak ho nepřetěžujte běháním či aportováním míčku.

Hmyz a klíšťata

Svého mazlíčka můžete před klíšťaty a dalšími parazity snadno chránit kvalitním obojkem proti klíšťatům, speciálními pipetami nebo tabletami. Vhodné jsou i různé spreje, které klíšťata a jiný hmyz odpuzují. Kromě klíšťat mohou psy otravovat i komáři, ale také včely, vosy a další trapiči.

V případě bodnutí, postižené místo chlaďte, zajistěte psovi dostatečný přísun studené vody a mějte jej pod dohledem a sledujte, zda nemá alergickou reakci. V případě bodnutí do tlamy, hrtanu či krku raději zavolejte svému veterináři. Vzniklý otok totiž může vést až k udušení.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden