Moje šťastná hvězda

Puchýře vyléčí masti a zázračné koupele

Příčinou vzniku puchýřů obvykle bývá tření v místě jeho vzniku. Puchýře ale způsobují i extrémní teploty nebo chemikálie. Pokud však nebýváte dlouho na přímém slunci ani nepracujete s chemikáliemi, zřejmě jste si puchýř způsobili kvůli shrnuté ponožce v botě, třením holé kůže o botu. Jak se ale puchýře rychle a bezbolestně zbavit?

Rychlá první pomoc

Nikdy puchýř nepropichujte. Tekutina, která se v puchýři tvoří, totiž chrání postižené místo před dalším poškozením. A navíc na odhalené kůži udržuje sterilní prostředí.

Místo propichování postiženého místa si nejprve pořádně umyjte ruce, protože puchýř je vysoce náchylný k zanícení. Následně sáhněte po speciálních náplastích na puchýře nebo aspoň po obyčejné náplasti. Jestliže už puchýř praskl, pak se snažte odchlípnutou kůži znovu vrátit zpátky tak, aby zakrývala postižené místo a až pak zalepte a obvažte obvazenem nebo lépe bavlněnou látkou. Na puchýře, ale i otlaky a odřeniny, je výborná měsíčková mast.

Pomůže měsíček

Mast funguje i jako prevence proti infekci. Jak si ji vyrobíte? Čerstvé květy měsíčku, hrst, nejlépe dvě, vhoďte na pánev a přidejte lžíci vepřového sádla. Tři až čtyři minuty restujte a pak pánev z plotny odstavte a nechte bylinu vychladnout. Následně přiklopte nebo směs přendejte do uzavřené nádoby a nechte odležet do druhého dne. Další den obsah pánve zahřejte a poté přes síto a pomocí lžíce propasírujte.

Pokud chcete mít skutečně jemnou mast zbavenou všech nečistot, propasírujte mast přes síto alespoň třikrát, aby byla zbavena všech květů a nečistot. Mastičku přendejte do uzavíratelného kelímku a nechte odležet další den. Následující dny už ji můžete používat a uchovávat v lednici. Vydrží vám tam téměř rok.

Bylinná lázeň

Pokud máte puchýřů na těle více, připravte si bylinnou koupel z kaštanu a břízy. Obě byliny stačí v sušené podobě spařit 300 ml vroucí vody, deset minut louhovat, přecedit a vlít do koupele.

Babské rady

Na puchýře zabírá i to, když si je potřete mastí z aloe vera anebo jablečným octem. Skvělým pomocníkem jsou i lístky jitrocelu přiložené na puchýř..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden