Moje sladké tajemství

Půst aneb nemoci z těla pusť

Detox není o hladovění, ale o pročištění těla.

Spousta lidí má o půstu mylné mínění. Přitom jde o proces, kdy se spojuje nejen detox těla, ale také očista ducha. Pro někoho je půst známkou chudoby a nedostatku, přesto lidé, kteří se již jednou postili, chtějí zažít ten pocit znovu. Jak ho ale správně držet?

Nejen pro explodující energii, která se dostaví po několika málo dnech, ale také proto, že léčebný půst může přinést dlouhodobě opravdové uzdravení a může pomoci vyléčit nejrůznější choroby.

Co je léčebný půst?

Léčebné půsty znamenají zřeknutí se pevné stravy od několika málo dní až po 30 dnů (nebo ještě déle). Většina postních kůr trvá pět až deset dní. U opravdového ozdravného půstu se pije pouze voda, zatímco u jiných jsou dovoleny také šťávy, zeleninové vývary a bylinné čaje.

K ozdravnému půstu neoddělitelně patří očista střev. Pouze s vyprázdněnými střevy je možné postít se příjemně a bez komplikací. Smyslem půstu není redukce váhy, ale očista těla a ducha. Mnoha lidem se díky půstu podařilo tzv. sebevyléčení.

U některých půstů jsou dovoleny také šťávy, zeleninové vývary a bylinné čaje.

Vrací se nemoc zpět po skončení půstu?

Půsty rozhodně nejsou lékem na všechny neduhy a nemoci. Mělo by se na něj hledět jako na dobrý vstup do nové, vědomé, zdravé stravovací fáze. Kdo se po půstu začne chovat a stravovat stejně jako před ním, nemůže se divit, že se jeho potíže brzy vrátí zpět.

Půst sám o sobě nemůže přinést dlouhodobé změny k lepšímu. Je důležité, aby byl doprovázen změnou stravy a životního stylu. Nejúčinnější je zařadit půsty v pravidelných intervalech.

Je půst přirozený?

Pokud uvažujete o půstu, rozhodně nemusíte mít obavy z toho, že vyhladovíte. Bez stravy je možné přežít mnoho týdnů. Mnoho lidí se domnívá, že půst je něčím nepřirozeným, ale opak je pravda.

Půst je velmi přirozený a tělo jej zná velmi dobře. Již z dějin jsou doloženy půstové návyky našich předků. V mnoha duchovních kulturách byl a je půst samozřejmostí k dosažení spirituálního vývoje a osvícení.

A co jo-jo efekt?

Mnozí se obávají, že po skončení půstu zažijí známý jo-jo efekt. Kdo se rozhodne pro léčebný půst, nedělá to v první řadě pro dosažení ideální váhy, ale proto, aby dal svému tělu čas a klid potřebný k nalezení cesty zpět k sobě. Půst působí dlouhodobě a mění myšlení i cítění. Člověk se naučí vážit si a milovat své tělo a do budoucna chce pro něj jen to nejlepší.

Pro koho je půst a pro koho ne?

Preventivně by se mohl postit téměř každý, netrvá li půst déle než 5–7 dnů. Lidé, kteří trpí dlouhodobě nějakou chronickou chorobou a chtějí se postit déle, by svůj záměr měli konzultovat s lékařem nebo terapeutem. Lidé s těžkým onemocněním srdce a ledvin anebo jinými těžkými chorobami by se postit neměli.

V době těhotenství a kojení by ženy také neměly podstupovat žádné půsty. Moderní metodou, jak si udržet hezké tělo, je tzv. přerušovaný půst. Každý den se postíte 16 hodin a jíte jen 8 hodin. To se dá vydržet ne? Pro zdraví a krásu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden