Moje šťastná hvězda

Pusťte se do výroby mastí

My vás teď seznámíme s postupem výroby těch úplně nejjednodušších domácích mastí a vysvětlíme vám, na co je používat. Až vás příště začne něco pobolívat, určitě oceníte, že je máte po ruce.

Sádlo má přednosti

Léčivé a hojivé masti se dříve připravovaly z nesoleného vepřového sádla, nebo z přepuštěného másla. I dnes můžete sádlo pro jejich přípravu používat, ovšem pouze pokud si ho vyškvaříte doma sami. Komu však vadí jeho specifický pach, může si v lékárně koupit kosmetickou vazelínu. Ta je dnes zcela běžně k dostání a její pořízení není finančně náročné. Neměli byste však zapomínat, že sádlo má své přednosti. Velmi dobře se totiž vstřebává do pokožky.

Zahřívejte opatrně

Pokud se skutečně pustíte do přípravy, tak sádlo nebo vazelínu pomalu zahřívejte spolu s použitými bylinkami v rendlíku na mírném plameni, ještě lépe však ve vodní lázni.
Bylinek má být tolik, aby byly zcela ponořené v masťovém základu. Směs pomalu zahřívejte přibližně hodinu, potom ji odstavte a nechte vychladnout. Sádlo ani vazelína se při tomto procesu nesmí začít vařit.

Pouze zvolna zahřívat a rozpouštět. Další den směs znovu asi hodinu zahřívejte, a pak vše opatrně zceďte přes čisté plátno. Tak se šetrně zbavíte zbytků použitých bylinek. Vznikne vám tmavá čirá tekutina, do které můžete ještě přimíchat bylinkovou tinkturu nebo pár kapek voňavého éterického oleje.

Čistota je základ úspěchu

Připravenou mast rychle přelijte do důkladně vymytých, dobře uzavíratelných uzavíratelných kelímků. Musíte to stihnout dřív, než začne chladnout. Počkejte dokud mastička v kelímcích úplně nevystydne, a pak je uzavřete.

Takto vyrobená nám v lednici vydrží přibližně rok, pokud dodržíte jednu důležitou zásadu. Mast, kterou jste si právě vyrobili, totiž neobsahuje žádné konzervanty, a proto ji při používání nabírejte raději špachtličkou, abyste ji nekontaminovali.

Mohla by se vám totiž začít kazit. Jedna z nejznámějších a nejčastěji používaných domácích mastí u nás je ta z měsíčku lékařského. Umí hojit rány a uklidňovat podrážděnou kůži. Je výborný i na čerstvé jizvy.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden