Můj kousek štěstí

Pydla touží zemřít na jevišti

Můj kousek štěstí

Jak se z automechanika stal nejslavnější český vodník či hlas maxipsa Fíka?

Svou upovídanost zdědil Josef Dvořák (79) po mamince, herecký talent po otci. Kumštýřem se stal náhodou. Jeho talentu bavit lidi si všiml divadelní nadšenec na vesnické zábavě.

Patří k těm hercům, kterým stačí postavit se na jeviště a lidé se rozesmějí. Děti ho milují jako vodníka i Maxipsa Fíka a divadelní publikum zase v roli Pydly, Revizora nebo Čochtana. Stejně tak, jako umí lidi rozesmát, dokáže je chytit za srdce ve vážných, hluboce lidských rolích.

Josef Dvořák se narodil na Vysočině v městečku Horní Cerekev. Jeho rodiče patřili mezi nadšené ochotníky. Tatínek byl herec a maminka dělala nápovědu. V rodině patřila mezi největší vypravěče a málokdy někoho pustila ke slovu. Každou neděli také chodívala do kostela a Josef ji doprovázel, ačkoli se to v něm pralo.

Ve stejnou dobu totiž jeho kamarádi hráli na plácku fotbal. Aby si ukrátil v kostele chvíli,

Zbývá vám 86% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden