Můj kousek štěstí

Pylové alergie chystají útok

Probouzející se příroda potěší skoro všechny, kromě alergiků. Těm totiž dokáže každý rok pěkně znepříjemnit život.


Mezi nejčastější projevy alergie patří vodnatá rýma, ucpaný nos, kýchání, pálení v nose či očích, bolest hlavy, ekzém, vyrážka nebo celková únava. Projevit se může kdykoli během života a pokud ji neléčíme, může se zhoršovat. Co s tím?


Míra alergie na pyl jabloně se liší i podle jejího druhu.

Braňte se pylům

Pokud je to možné, snažte se co nejvíce vyhýbat prostředí, které vám způsobuje alergické problémy. V případě všudypřítomného pylu je to však těžké, jeho drobná zrnka se dostanou oknem i domů.

V takovém případě je dobré tomu přizpůsobit větrání – v době výskytu konkrétního alergenu větrejte zejména brzy ráno anebo po dešti a nespěte v místnosti s otevřeným oknem. Pyl si často přinášíme zvenku na oblečení. Po příchodu domů by se měl alergik hned osprchovat, umýt si vlasy a převléct se do čistého oblečení.

Pohled na krásně rozkvetlé třešně může někoho děsit.

Zkřížená alergie

V době kvetení trav a stromů se alergik trpící sennou rýmou může setkat i s projevy takzvané zkřížené alergie. Ta vzniká na základě podobnosti alergenů, nejčastější mezi potravinami a pylem. Například alergie na pyl břízy či lísky může být zkřížená s alergií na jablka, hrušky či kořenovou zeleninu.

To způsobí, že v pylové sezoně takový alergik nemůže jíst téměř žádné čerstvé ovoce. Při pokusu o jeho konzumaci se okamžitě dostaví svědění v ústech a krku, zarudnutí a mírný otok jazyka a patra. Důležité je pozorovat reakce svého těla a naslouchat jim.

Co ještě můžete udělat

Na alergické obtíže vám lékař předepíše takzvaná antihistaminika ve formě tablet, očních kapek nebo nosních sprejů. Kromě jejich užívání můžete do oken zabudovat protipylové sítě, do bytu si pořídit čističku vzduchu, která dokáže odfiltrovat pylová zrna.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden