Moje šťastná hvězda

Rady na ženské obtíže

Platí pravidlo, že s každým gynekologickým problémem, který trvá více než pár dní, byste měla zajít ke svému odbornému lékaři. Na druhou stranu můžete léčbu některých problémů výrazně urychlit. A to díky přírodě.

Sedací koupele na zánět

Žádný zánět není radno podceňovat. K lékaři však hned chodit nemusíte, zánět nebo bolest, kterou vám zánět způsobuje, zmírníte tím, že budete pít třikrát denně čaj z kontryhele nebo řebříčku.

Je ale třeba pít i dostatek neslazené a neperlivé vody nebo čerstvé zeleninové šťávy. Rovněž pomáhají sedací koupele, při nichž si omýváte intimní partie roztokem z čajovníkového oleje.

Ten likviduje plísně, kvasinky i škodlivé bakterie. Navíc působí protizánětlivě. Účinná je i koupel, do níž přidáte extrakt z grapefruitových jader.

Ten seženete téměř v každé lékárně. Pokud vás intimní partie svědí a pálí, pak zkuste bylinné masti, které jsou rovněž k dostání v lékárnách, a to bez lékařského předpisu.

Tea tree olej zabraňuje výtoku

Trápí vás vodnatý výtok nebo nepříjemný zápach? Nejspíš jde o bakteriální vaginózu, která při neléčení může v krajních případech přerůst až v zánět dělohy nebo močového měchýře.

Bohužel bakteriální vaginóza nejde léčit jinak než antibiotiky nebo zaváděcími tabletami. Léčbu ale můžete sama podpořit, a to přípravky, které obsahují tea tree olej.

Pomáhá i levandulový olej s myrhou nebo olej z meruňkových jader. Doporučuje se rovněž užívat česnek nebo bylinku zvanou třapatka nachová. V každém případě je však dobré nejprve se na vhodnou doplňkovou léčbu zeptat svého ošetřujícího lékaře.

Zarudlá zduření vyléčíte bylinkovým čajem

Tato zduření, odborně nazývaná furunkly, vznikají při bakteriální infekci na zevních rodidlech, kdy se zánět dostane do hloubky a vytvoří bolestivá a zarudlá zduření, která obvykle provází hnisavá čepička.

Zduření sice po čase ustoupí, ale zanechají po sobě dutinu, kterou je třeba pravidelně čistit dezinfekčními roztoky. Zduření můžete léčit bylinkovými čaji, například kopřivovým. Ten se pije nejlépe vždy ráno a večer. Pomáhá i sedací koupel z pampelišky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden